boek over zuivelfabriek in heeten

De presentatie is op woensdag 20 september vanaf 16.00 uur in de ontvangstruimte van Boerhof Projecten, dat in 1997 de fabriek heeft aankocht. De presentatie wordt feestelijk omlijst met een expositie van foto’s en allerhande documentatiemateriaal. Iedereen is welkom. De expositie is tijdens de Ponyweek ook te zien in Kulturhus Trefpunt in Heeten. Tijdens de ponymarktdag op woensdag 27 september is dat van 9.00 tot 13.00 uur en tijdens de vlooienmarkt op vrijdag 29 september van 10.00 tot 15.00 uur.

Het idee om een boek te schrijver over de historie van de fabriek, die destijds voor veel werkgelegenheid in de regio zorgde, ontstond toen Henk Langkamp, oud-werknemer van de fabriek, liet weten over veel documentatiemateriaal te beschikken. De Historische werkgroep was geïnteresseerd en kreeg al het materiaal. Van Gaal, voormalig directeur van de lagere landbouwschool en getogen Heetenaar, stortte zich op Langkamps archief. Al bladerend door de notulen maakte hij notities. “Geleidelijk werden die steeds omvangrijker en van lieverlee kwam het idee een boek te schrijven.”

Het boek van 90 pagina’s begint met een kort historisch overzicht van hoe het er destijds allemaal aan toe ging in de zuivel- en kaassector. Vervolgens wordt aan de hand van de notulen en andere documentatie verhaald over de gang van zaken vanaf de oprichting tot de sluiting. In aparte hoofdstukken wordt aandacht besteed aan de toenmalige directeuren die een wezenlijke invloed hebben gehad op het functioneren van de fabriek. Ook zijn verhalen opgetekend van oud-werknemers en oud-melkrijders. Van Gaal: “Het is een goed leesbaar boek. Iedereen kan het op een prettige manier lezen.”

Diep geraakt
De geschiedenis op schrift zetten past precies in het plaatje van de doelstelling van de werkgroep Historisch Heeten. Voorzitter Zennipman: “Het is heel belangrijk. De ‘Vooruitgang’ was een vrij grote coöperatie en de definitieve sluiting na overname door Coberco kaas in 1996 was voor de werknemers een grote morele- en economische klap. Na de fusie met Coberco, een investering van ettelijke miljoenen en de herinrichting van de melkfabriek tot kaasfabriek, was men er stellig van overtuigd dat de bedrijfsvoering gewoon door kon gaan. Maar dat was te optimisch gedacht. De sluiting heeft later heel veel mensen diep geraakt.”

Het boek is een eenmalige uitgave en kan worden besteld via miniehermanzennipman@hotmail.com en de bestelformulieren die huis aan huis in Heeten worden bezorgd. Daarnaast liggen die formulieren ook bij de Spar Supermarkt in Haarle, sporthal De Belte in Nieuw Heeten, sporthal De Spil in Lettele en de Plus Markt in Heeten. Het boek kost 12,50 euro (Vrienden van de werkgroep Historisch Heeten 10 euro).

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.