ben nijboer stop de ozb stijging genoeg is genoeg

Maar wist u dat er onze gemeente óók zoiets speelt? Hier heet het echter: de OZB. Dat is de belasting die we met zijn allen betalen om het huishoudboekje van de gemeente sluitend te maken.

Nou moet u weten dat sinds het aantreden van de huidige coalitie (GB/CDA) deze OZB (voluit Onroerend Zaak Belasting) ieder jaar is gestegen. Zeven keer achter elkaar. En dan niet alleen als inflatiecorrectie, maar telkens daar nog weer een paar extra procenten boven op. We hebben het even nagekeken: de afgelopen jaren is de OZB met méér dan 50% gestegen. Met 56,19% om precies te zijn. En was dat nodig? Nee!
De meeste stijging werd veroorzaakt omdat ieder jaar een te lage inschatting werd gemaakt van het bedrag dat men uit Den Haag krijgt. Niet één keer. En niet een beetje. Ieder jaar was de afwijking fors. Ook over 2017 kwam er veel méér binnen dan vooraf begroot. Het leidde dit jaar zelfs tot een ‘meevaller’ van in totaal ruim 800.000 euro. Gaat dat terug naar de inwoners? Nee hoor, die meevaller wordt in de reserves gestopt.
Feitelijk is de simpele conclusie dat de verhoging van vorig jaar helemaal niet nodig was. Zowel BurgerBelangen als andere partijen hebben daar vorig jaar nadrukkelijk op gewezen maar het was tegen dovemansoren gezegd…., en ging de verhoging door.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook voor volgend jaar is al vastgelegd dat de OZB nógmaals met 3% (plus inflatiecorrectie) zal worden verhoogd! Het definitieve besluit daarover valt in november. Op dit moment werkt het college (lees: de ambtenaren) aan het opstellen van de begroting 2018.

Als BurgerBelangen doen we een dringend beroep doen op het college om de voorgenomen OZB-stijging te schrappen. En dus NIET uit te voeren. Op alle fronten profiteert de gemeente flink van de aantrekkende economie. Het moet een peulenschil zijn om een sluitende begroting te maken, zónder verdere verhogingen. Vandaar de oproep: Stop de OZB-stijging! Geen 3% erbij, niet 2% erbij… nee: 0. Punt. Genoeg is genoeg!

Kortom: BurgerBelangen wil dat de voorgenomen verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) per 1 januari 2018 van tafel gaat! Om dat kracht bij te zetten, kunnen we uw hulp goed gebruiken. Bent u het daarmee eens? Ga dan naar onze Facebookpagina, like de oproep ‘Stop de OZB-stijging. GENOEG IS GENOEG’, deel deze en roep iedereen op het zelfde te doen.
Hoe meer reacties, des te groter de druk en de vuist die we kunnen maken om de achtste verhoging op rij te voorkomen. Zodat we daarna de krachten kunnen bundelen om de bedenkelijke verhogingen van de afgelopen jaren ongedaan te maken…

Ben Nijboer, raadslid BurgerBelangen.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.