agrarisch natuurbeheer in overijssel groeit sterk

Op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van onder meer de landbouw, provincie en waterschappen in het Infocentrum IJssel Den Nul toonde Herman Nieuwe Weme, voorzitter van de drie Overijsselse ‘collectieven’, zich tevreden. De verwachte positieve effecten van deze nog geen twee jaar bestaande collectieven (Noord West Overijssel, Noordoost Twente en Midden Overijssel, waar Salland onder valt) lijken dus uit te komen. Met name Brussel wilde dat lokale agrarische natuurverenigingen zoals de ANV Groen Salland gingen samenwerken in veel grotere collectieven. Maatregelen (en subsidies) om de biodiversiteit in het agrarische gebied te vergroten, zouden beter en efficiënter zijn als per streek samengewerkt werd. Tot voor twee jaar geleden werden alleen met individuele boeren contracten afgesloten zonder dat naar het grotere geheel gekeken werd.

Niet alles gaat trouwens in dit tweede jaar nog even goed, zo erkende Nieuwe Weme. De regels van met name de EU zijn bijvoorbeeld erg complex en dat kost veel energie en tijd. Bovendien hebben de collectieven niet altijd voldoende geld, ook al omdat ze plannen voor agrarisch natuurbeheer moeten voorfinancieren. “Eigenlijk willen we dat alle Overijsselse agrariërs mee kunnen doen en niet alleen die in de kerngebieden met veel natuur in de buurt van de landbouw”, zo vertelde Nieuwe Weme.

Als voorbeeld werd de moeizame gang van zaken rond de korhoenders op de Sallandse Heuvelrug genoemd. “Boeren in de omgeving die dat willen, zouden hun bedrijfsvoering misschien best kunnen aanpassen aan de eisen van dat dier. Dat heeft hei, maar ook kleinschalige akkers in de buurt nodig.” Dat idee sprak verantwoordelijk Overijssels gedeputeerde Hester Maij wel aan, al begrijpt zij dat niet elke boer direct enthousiast zal zijn.

Herman Menkveld, biologisch akkerbouwer in Olst, nam het hele gezelschap daarna in de bus mee naar het demoveld van LTO Salland bij Colmschate en naar een nieuwe poel die hij laat graven op door hem gepacht kruidenrijk grasland. Door de drie Overijsselse collectieven zijn of worden zo’n 25 van deze poelen aangelegd. Daarnaast komen er ook her en der natte plasdras-gebieden. Menkveld is blij met zijn nieuwe poel. “Dit zal de biodiversiteit vergroten, zoiets trekt allerlei insecten en vogels aan.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.