windkorenmolen de leeuw klaar voor open monumentendag

Om die historische band niet alleen in woorden maar ook in beeld te laten zien verzorgt de Oudheidkundige Kring Bathmen op het plein rond de molen een grote fototentoonstelling met foto’s uit hun rijke fotoarchief. De leefomstandigheden en gebruiken van de verschillende bevolkingsgroepen, de boeren, de burgers en de gegoede burgerij, die aan het begin van de vorige eeuw een plattelandsdorp als Bathmen vormden, wordt in de tentoonstelling met maar liefst 50 foto’s levendig weergegeven. Te bezichtigen van 10.00 – 23.00 uur.

Breien was een handvaardigheid die in vorige eeuwen door vrouwen in vrijwel alle bevolkingsgroepen werd gedaan. In de huidige tijd is er een soort herontdekking van de breikunst. Om die kunst nader te leren kennen worden op deze dag workshops breien gegeven onder het motto ‘breien bij de Molen’. Astrid’s Wol verzorgt de workshops die bestaan uit de breitechnieken ‘fair isle, shawl , handschoenen/mutsen en ‘toe-up’ sokken en de haaktechniek ‘bloemen’haken’. Ze biedt ze kosteloos aan . Alleen het gebruikte materiaal moet betaald. Aan elk van deze workshops kan afzonderlijk worden meegedaan. Wil je zeker zijn van een plekje dan is het beter om je in te schrijven. Bel Astrid (0570-785874) of kijk op de website van de Vrienden. Tijden van 10.00 – 16.00 uur.

Ook in hetzelfde thema past het korenfestival (Streek)-Koren op de Molen, dat van 19.00-23.00 uur plaats zal vinden. Koren met gevarieerd repertoire uit de dorpen van Deventer t.w. Popkoor Groot Colmschate met ensemble, Vocal Group ‘Notes’ (Schalkhaar), Voce Magna (Lettele) en de Bêkezangers (Bathmen) zullen een prachtige avond verzorgen tezamen met de Boerendansgroep De Battumse Venne (Bathmen). Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Wesseling-van Breemenfonds, De Welkoop en Stichting Bathmen Promotie.

De Vrienden van de Molen zorgen de hele dag dat de inwendige mens niets tekort hoeft te komen. Molengidsen staan klaar om u in de molen wegwijs te maken. Diverse Vrienden van de Molen zijn aanwezig met onder andere streekproducten als kruudmoes, honing (en -producten ) en diverse groente- en fruitconserven. Ook is de Molenwinkel open waar u een groot assortiment vindt dat alles te maken heeft met de historische, maar nu nog steeds belangrijke functie van korenmolen de Leeuw voor de boeren, burgers en buitenlui. Tijden van 10.00 – 16.00 uur.
Alle activiteiten en het parkeren zijn gratis , maar er staat wel een vrijwillige bijdragepot, zodat er uiteindelijk nog een flink bedrag overblijft voor het Onderhoudsfonds van de Molen.

Plaats:
Molen De Leeuw
Oude Molenweg 3
7434 PD Lettele (Oude Molen), bij Bathmen

Meer info: http://vrienden.oudemolen.net/agenda

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.