vragen over stalbrand voorgelegd aan gemeente raalte

Door Gerlant Zielman

Hoe voorkomen we dat een brand als in Erichem in Mariënheem kan gebeuren?
“Een brand is helaas nooit helemaal uit te sluiten. Wat we wel doen is ervoor zorgen dat het risico op brand zo klein mogelijk is, en mocht er toch brand uitbreken dat de gevolgen beperkt blijven. Daarom is al bij de bouw van de stal in Mariënheem in 2007 rekening gehouden met brandveiligheid. Zo is het bedrijf onder andere ingedeeld in brandwerende compartimenten. Vorig jaar is bij de aanvraag voor een vergunning voor uitbreiding van het bedrijf onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van het complete bedrijf. Het rapport van dit onderzoek is getoetst en akkoord bevonden door de Veiligheidsregio IJsselland.” (zie bijlage)

Kan de gemeente grotere bouwblokken maken zodat er een andere bouwwijze gebruikt kan worden (Meerdere gebouwen verder uit elkaar, minder kans op dood grote aantallen dieren)? En kan de gemeente dat dan ook verplichten (dit gaat dan om eventuele nieuwe bouwaanvragen, red.).
“Het is de vraag of het verder uit elkaar bouwen persé veiliger is. Wanneer een ondernemer een bedrijfsruimte bouwt heeft hij te maken met wet- en regelgeving m.b.t. brandveiligheid. Op het moment dat je verder uit elkaar bouwt, mag de brandwerendheid van gevels en daken lager zijn dan wanneer je dichter op elkaar bouwt. Het is aan de ondernemer om een keuze te maken in de manier waarop hij voldoet aan de wet- en regelgeving. Dit kan door gebouwen verder uit elkaar te plaatsen, maar het kan ook door ze dichter bij elkaar te plaatsen maar dan met sterker brandwerend materiaal.”

Is de gemeente op de hoogte van de tegenstrijdigheden in regelgeving aangaande te gebruikten bouwmaterialen en brandveiligheid?
“Stel dat je bepaalde materialen gebruikt om aan isolatiewaarden te voldoen, kan het zijn dat dit materiaal minder brandveilig is dan een alternatief. Het is dan aan de initiatiefnemer om aanvullende maatregelen te nemen om de brandveiligheid toch te garanderen en zo dus uiteindelijk aan alle wetgeving te voldoen.”

Gaat de gemeente zelf ook actief bezig houden met brandpreventie?
“Bij dit soort objecten is brandveiligheid altijd een onderwerp van aandacht. Daarom werken we intensief samen met de Veiligheidsregio IJsselland. Ook periodieke controles zijn er op gericht dat brandwerende maatregelen in acht worden genomen. Denk aan brandblussers en het stofvrij houden van elektrische installaties.”

Bij de stal in Erichem was de zogenaamde luchtwasser (welke zorgt voor het reduceren van stankoverlast red.) die normaal gesproken bovenop de stal als schoorsteen functioneert bij brand ter preventie niet op, maar naast de stallen gepositioneerd. Toch kon dit drama in korte tijd gebeuren. Wordt dat in Mariënheem ook zo gemaakt? En is dat een reden om dat ontwerp voor nieuwe aanvragen nog eens te heroverwegen?
“In drie van de vier stallen bevindt de luchtwasser zich aan het uiteinde van de stal. Bij één stal zit de luchtwasser boven op de stal. Dit is geen reden om het ontwerp voor een nieuwe aanvraag te heroverwegen.”

Heb jij ook vragen? Mail deze dan naar redactie@jouwregiocentraal.nl. Wilt u het rapport, dat is geschreven in opdracht van Sebava, over de brandveiligheid omtrent de verbouwing/uitbereiding van de stal in Mariënheem ontvangen? Mail dan naar het eerdergenoemde emailadres.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.