voorzitter paul wittenhorst verwacht veel van 66e editie stoppelhaene

Paul Wittenhorst, al weer 5 jaar voorzitter van de stichting Stöppelhaene, is blij met die nieuwe activiteiten. “Het is ook belangrijk dat je als Sallands Oogstfeest niet blijft stilstaan. Ook afgelopen jaren zag je nieuwe onderdelen zoals het bubbelvoetbal zaterdag op het Stoppelveld en de Sallandse BBQ Challenge vrijdagmiddag bij de Zwaan, die succesvol waren en dus gebleven zijn. Net als de Prikkelarme kermis en de Fashion Contest in Braziliaanse sferen tijdens het Oogstcorso. Maar ook vertrouwde onderdelen als de bingo, de ROJA en de Kinderolympiade zijn vernieuwd of opgefrist.”

De komst van een vierde podium, het Jupiler-stage op het Stoppelveld (Domineeskamp), past ook goed in die vernieuwing. “Hans Kodden heeft dat voor ons ontworpen in de sfeer van een oude bierbrouwerij. Dat moet bij de entree van het Stoppelveld aan de dorpskant een plekje worden voor jong en oud, waar de muziek niet overheersend is, maar waar het vooral gezellig is. En dan vooral tussen het middag- en avondprogramma in, zo van 4 tot 8 uur. Er zijn flink wat gevarieerde optredens, van de bluegrassmuziek van de Old Ditch Riverhoppers tot hilbilliemuziek van The Wetnecks. Maar ook treden er een vader en zoon op; vader met vinylplaten en zoon met een dj-stickie. Op zaterdag tijdens het Bloazersfestival zal dit nieuwe podium ook goed gebruikt worden.”

Verrassend was de keuze voor Ali B op de Sallandse Cabaretavond (vanavond in de Sallandse Herberg.” Wittenhorst begrijpt wel dat sommigen opkeken van diens komst naar Raalte. “Maar mensen die naar het theater gaan, weten al hoe leuk Ali B is. We denken dat we nu een goede mix hebben met Sallandse cabaretiers zoals Gerard van der Weegh. Al ben ik wel nieuwsgierig naar de reacties na afloop.”

Geluidsoverlast
Dit voorjaar klaagde een groep centrumbewoners over geluidsoverlast, met name rond de Markt. De Stöppelhaenevoorzitter rekent erop dat dit niet meer zal gebeuren. “Als Stöppelhaene zijn wij vergunninghouder, maar dit is besproken met horeca en gemeente. We schakelen nu een extern bedrijf in dat continu geluidsmetingen zal doen. Dan kun je ook meteen ingrijpen als dat nodig zou zijn. In het verleden deden we die metingen wat meer ad hoc. We gaan er vanuit dat het geluidsniveau dit jaar aanvaardbaar voor iedereen is, zowel bezoekers als bewoners.”

Ondanks die kritiek kan Stöppelhaene ook rekenen op honderden vrijwilligers die zich inzetten, niet alleen in de verschillende commissies die jaarrond met de voorbereidingen bezig zijn, maar ook tijdens het feest zelf. “Het kost weinig moeite om mensen te vinden die bijvoorbeeld de bars bezetten. Die mensen doen dat voor hun eigen club of vereniging die blij zijn met het geld dat ze krijgen voor hun werk. Het zijn trouwens clubs uit de hele gemeente Raalte en zelfs daarbuiten. Raaltenaren willen zelf graag een middagje of avond achter de bar tappen, maar willen natuurlijk Stöppelhaene zelf ook vieren.”

Grote namen
De (betaalde) donderdagavond, met optredens van Kensington en Waylon, is al ruim een half jaar uitverkocht. Voor 2018 wacht dus een nieuwe uitdaging, zo beseft Wittenhorst. “Als je eerlijk bent, dan hebben we afgelopen jaren alle grote en bekende bands in Nederland al gehad. Kensington bijvoorbeeld ook, al waren ze toen nog lang niet zo groot als nu. Di-Rect staat hier al voor de vijfde keer of zo. Net als Miss Montreal en Bökkers, die horen er gewoon bij. En Ronnie Ruysdael hoort bij de inventaris kun je zeggen. Alleen van Lijn 7 hebben we na een jaar of tien afscheid genomen.”

Hij kent de kritiek op de komst van deze grote bands naar het Sallands Oogstfeest. “Maar vroeger had je ook al Adamo, in die jaren 60 en 70 een absolute wereldster die in Raalte optrad. Voor volgend jaar zijn we trouwens al weer bezig. We gaan niet in het buitenland zoeken, uitgezonderd misschien België. Triggerfinger zou bijvoorbeeld heel leuk zijn, maar als je dat zegt gaat het meteen een eigen leven leiden.”
Opvallend dit jaar zijn de drie grote exposities van onder meer historische foto’s aan de BK-straat (bij de Berkte) en in de Kruisverheffing en de Plaskerk. “Dat gebeurt niet vanuit Stöppelhaene zelf, maar we zijn er blij mee. Een grote groep bezoekers geniet erg van dat historische, van die nostalgie, waarbij de grootouders hun kleinkinderen laten zien hoe het vroeger was. Daar is niks mis mee.”

Veiligheid
Vorige week was de terreuraanslag in Barcelona groot nieuws. “De kans dat zoiets in Raalte gebeurt is heel klein. Toch zetten die beelden je als organisatie altijd weer aan het denken. De veiligheid van het publiek is bij een festival van deze omvang een heel belangrijk aspect. Dat wordt in de verschillende overleggen met gemeente en politie zeer intensief besproken. We vertrouwen erop dat eventuele bedreigingen door de autoriteiten in Nederland ook voortdurend gemonitord wordt. En zelf doen we er alles aan wat maar mogelijk is om ieders veiligheid te garanderen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.