tienjarig jubileum voor klokkenmaker van maldegem uit den nul

Oude klokken, antieke klokken, torenuurwerken… Wie de winkel van ambachtelijk uurwerkspecialist Jankees van Maldegem binnenstapt, vergaapt zich aan een groot en bijzonder assortiment. Het getik van de vele klokken in de winkel herinnert aan vervlogen tijden en roept meteen het warme gevoel van huiselijkheid op.

Opmerkelijk genoeg zijn tussen de vele klokken ook een paar ook een paar eigentijdse eyecatchers te vinden, unieke open uurwerken, die antieke kwaliteit combineren met een tijdloos custom made design.

“Met dit type klokken hoop ik vooral de jongere garde te prikkelen” legt Van Maldegem uit. “Het zijn antieke klokken die ik transparant gemaakt heb, bijvoorbeeld door de techniek van het uurwerk zichtbaar te maken en een ander achtergrond of ophangsteun te geven of iets dergelijks. Ik ben vast van plan om deze lijn te blijven volgen!”

Van Maldegem, boerenzoon en opgegroeid in Zeeland, pakte het ambacht op nadat hij door een auto-ongeluk in de WAO was beland en de kans kreeg om zich om te scholen. “Na de 4-jarige Schoonhoven opleiding en drie jaar Meester – gezel, begon ik vanuit Deventer met een eigen zaak. Tot dit pand in Den Nul vrijkwam. Het is hier geen A- locatie, maar wel een pracht gelegen dorp en met al dat verkeer wat hier langskomt, heb je hier wel een bron van reclame. Toen ik het pand betrok, was het niet meer dan een garage. Ik heb een winkelpand met reparatieafdeling neergezet, mijn best gedaan en ook nog eens de economische recessie die er later aankwam overleefd!”

De zaak loopt goed, dat is onder andere te danken aan mond-tot-mondreclame. Wat ook meespeelt, is dat er steeds minder klokkenmakers zijn. Juweliers, die zelf een klokkenmaker aan het werk hebben, zijn er steeds minder. Klokkenmakers hebben bovendien vaak geen opvolger, waardoor de juweliers hun klanten naar mij of een van mijn collega’s sturen. Maar vanwege de hoge opkomst selecteer ik wel en bekijk ik goed hoe ik mijn tijd het best kan benutten.”

Waarom heeft hij voor het ambacht van klokkenmaker gekozen? “Het werk fascineert me! Elke dag is een hoogtepunt! Als je bedenkt, dat zo’n klok of torenuurwerk wel 300 á 400 jaar geleden gebouwd is… geweldig toch? Als klokkenmaker moet je over veel creativiteit en improvisatietalent beschikken om een klok weer aan het draaien te krijgen. Er is geen groothandel meer om een onderdeel te bestellen! Het werk past bij mijn karakter, ik heb een uitdaging nodig en kan niet tegen sleur.”

De klokkenmaker uit Den Nul heeft de afgelopen tien jaar vele onvergetelijke momenten beleefd. “Zo mocht ik ooit een grote Amsterdamse staande klok, in hartje Parijs afleveren! Ook zal ik nooit vergeten dat ik een keer een torenklok heb afgeleverd in een voormalig klooster. Die klok kwam midden in een enorm grote ruimte te staan, waar die prachtig tot zijn recht kwam! Wat ook mooi was, is dat ik een keer een klok heb gerepareerd van een man van 104 jaar. Het was nog niemand eerder gelukt om zijn klok te repareren. ‘Ik ben er zó gelukkig mee!’ zei hij mij toen heel dankbaar.. Fantastisch dat ik dat voor deze man heb kunnen doen.”

Reparatie met garantie
Van Maldegem levert alle klokken met garantie af. “Ik haal en breng de klok zelf. Na reparatie ontvangt de klant van mij een document met een reparatieverslag en foto’s. Ook schrijf ik altijd iets over de kunstgeschiedenis en de herkomst van de klok. De klant waardeert dit enorm! Ook voor mijzelf is zo’n document belangrijk. Zo is te zien wie de laatste hand aan het uurwerk heeft gelegd.

Er is niets mooier dan de klok weer in prachtstijl bij de klant af te leveren, met mijn naam eronder… Ik krijg veel waardering voor mijn werk, zo betaalt het vakmanschap zich uit!”

Voor meer informatie: staging2.klokkenmakervanmaldegem.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.