stronteigenwijs broekrock viert 20 jarig bestaan

“Zo’n receptie hoort erbij”, vertelt Roland Korbeld namens de organisatie. “Elke keer als we een lustrum vieren, organiseren we er een. Het is vooral lekker kneuterig.”

Het begon ooit in een weiland bij de boerderij van de familie Korterik aan de Reuveldsweg 6 in Broekland. Broers Arnoud en Jeroen en zus Mireille waren samen met een stel vrienden en vriendinnen ook de initiatiefnemers. Na een kort uitstapje richting Wijhe vindt het feest nu al weer jaren plaats in en om de schuur van de familie Korterik: de Hein & Diny Music Hall.

Broekrock combineert (alternatieve) rock, pop en dance met een expres knullige aankleding en veel humor. Want het festival weigert het om zichzelf al te serieus te nemen. Dat kwam in het verleden met name tot uiting in de vele belachelijke workshops die werden gegeven. Vaak door organisatoren of festivalsympathisanten. Van een workshop banden plakken (die helemaal nergens over ging) tot een voorstelling van een vlooiencircus (die nog minder ergens over ging). De sfeer is net zo laagdrempelig als vrijblijvend. “Alles kan, niks moet”, zo stelt Roland. “Ook gezinnen uit Broekland weten ons te vinden. We zijn er niet mee bezig om te groeien. Het is wel lastig om een jonger publiek aan te spreken. Daar hebben we ook over vergaderd. ‘Wat moeten we ermee?’ Maar we hebben alles bij het oude gelaten. We organiseren een festival dat we zelf leuk vinden. Je hoeft niet te komen. Het is ook gratis. Ja, we zijn wat dat betreft inderdaad stronteigenwijs. Maar toch merken we ook dat ook jongere mensen ons festival weer beginnen te vinden. Een soort opleving van interesse in muziek.”

Kind
Roland is 34. Zelf is hij, voor zover hij zich kan herinneren, alleen het eerste jaar niet geweest. “De eerste keer keek ik mijn ogen uit. ‘Wat is dit voor een bizarre toestand?’ Maar ik vond het geweldig. En ben daarna ook vrijwilliger geworden. En inmiddels zelfs voorzitter.” Fijne herinneringen zijn er genoeg. “Zo ben ik ooit een keer met een vriend blijven slapen omdat een Engelse band, Yossarian, op het podium overnachtte. Het was de nacht van vrijdag op zaterdag, het festival was nog niet eens begonnen. ’s Ochtends werden die jongens wakker omdat er koeien boven hun hoofd stonden te kijken. Die waren uitgebroken uit het land van de buurman en stonden in de schuur. De jongens van de band wisten niet hoe snel ze van dat podium af moesten komen! En wat ik zelf ook nog altijd leuk vind, is dat er enkele jaren geleden zelfs een kind op Broekrock is verwekt. Dat heeft de vader eerlijk aan ons bekend. En hij was er maar wat trots op!”

Knarsetand
Het programma start zaterdag om 16.00 uur met de receptie. Om 16.30 uur trapt de Zwolse band Spacecraft met een zwaar overstuurde mix van garagerock en rock’n roll het muzikale programma af. Daarna zijn er optredens van Magic Moon (psychedelische bluesrock/indie), Yasmine (poppy liedjes die veel te hard gespeeld worden), Naive Set (indiepop) en BlackboxRed (duistere en opzwepende alternatieve rock). Headliner van de avond is Knarsetand. Deze band rondom producer Martijn Holtslag brengt een mix van breakbeats en punk.

Een garagebox in de schuur vormt het hele weekend de locatie voor Live in the Living. In deze ‘knusse huiskamer’ zijn er die dag optredens van de singer-songwriters Melissa Kikkert, Liedjes van Liza en Staalbeek. Buiten is er muziek van DJ Doorgeschakeld, Mr. Rockafeller, DJ Bolinski en 100% Rebergen.

Akoestisch
De zondag is het eerst uitkateren met een gezamenlijk ontbijtje. Rond een uurtje of twee begint het programma. Dat heeft voor het eerst een (deels) akoestische instreek gekregen. De schuur gaat dicht, maar onder de overkapping bij de schuur (oftewel de loze) komt een nieuw podium. De bezoekers kunnen kijken en luisteren naar Downhill From Here (punk), De Prutsers (gelegenheidsband uit de Broekrock-entourage), All The King’s Daughters (lieve poppy folkliedjes van tweelingzusjes Nina en Laura Philips) en Delta Echoes (psychedelische garagerockband rondom Broekrock-stamgast Harald de Ruiter). In Live in the Living zijn er optredens van Seb Dokman (Paceshifters) en Vera Bon.

Daarnaast staat er ook een demonstratie bierbrouwen op het programma en laat Bram de Krosse zijn Nintendo 8bit gitaar horen. Buiten draaien de Raddraaiers en de Olijke Zuidvruchten plaatjes.

De entree is gratis. Zie verder staging2.broekrock.nl.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.