stoppelhaene machtig mooi feest en daar hoort versiering bij

Hij mag zich een echte routinier noemen als het om Stöppelhaeneversiering gaat. Behalve zijn eigen tuin versieren was hij jaren verantwoordelijk voor de Stöppelhaene-aankleding bij Swaenewoerd en betrokken bij de feestverlichting van Pauluskerk en Kruisverheffing. Nu helpt hij echtgenote Annie met het woonzorgcentrum van Carinova aan De Braak. In zijn eigen werkruimte staan de haantjes voor De Braak al klaar. En in een schuurtje wordt gewerkt aan met behulp van kleine motortjes (van ruitenwissers) draaiende en bewegende apparaten.

Want bewegende versiering, een koe die omhoog komt in de tuin bijvoorbeeld, daar houdt Marien van. Toch was het begin destijds bescheiden. “We kregen op onze bruiloft van vrienden een haan met daarin geld verwerkt. Dat was in april 1981. Tijdens Stöppelhaene dat jaar heb ik die toen versierd en in de tuin gezet. Dat was het begin, daarna werd het steeds groter. Een enkele keer heb ik een jaartje overgeslagen, maar steeds begon het dan snel te kriebelen.”

Koffiedik
“In mei, juni begin ik ongeveer. Hoeveel uur werk er dan eind augustus in zit? Dat wil je niet weten. Wel hergebruik je soms stukken, bepaalde figuren en dergelijke van vorig jaar. En je bewaart de koffiedik want dat is nodig voor het bruin van de letters. Ook koffiebonen zijn een natuurlijk product, dat is een vaste eis bij de straat- en gevelversieringen.”

Inspiratie vindt Marien bijvoorbeeld op internet. “Dan neem ik een spreekwoord en zoek daar dan de figuren bij. Dit jaar is dat; ‘Als de kat van huis is, dan dansen de muizen’. Dat heb ik aangepast natuurlijk; ‘Als de kat Stöppelhaene gaat vieren, dan gaan de muizen dansen en zwieren.’ Figuren van die muizen zoek je op, trekt die carbon over en na het zagen ga je die dan versieren met gekleurde zaden. Het ene jaar heb je meer inspiratie dan het andere. Leuk vond ik vroegere thema’s zoals de boomkikker, de speeltuin voor kippen waar de neefjes en nichtjes enorm van genoten, maar ook kunstenaar Christo die alles behalve de Stoppelhaan zogenaamd had ingepakt. Omdat de bijnaam van onze familie ‘wagenmaker’ is, hebben we ook een keer een wagen gemaakt. En toen Annie 50 werd, ze is 25 augustus jarig, hebben we mooie Sara’s gemaakt in Stöppelhaene-stijl.”

Alleen verdwenen er toen ’s nachts wel twee koppen van die poppen, zo weet zijn echtgenote nog wel. “Omdat we zo dicht bij het centrum zitten, komt er veel volk langs. En soms wordt er wat vernield helaas, al valt dat eigenlijk best mee. Een keer hebben onbekenden ’s nachts onze hele versiering compleet met garven op de luifel bij snackbar Robby’s aan de overkant gezet. Dat was dan weer leuk.

Klein beginnen

Marien mag een echte routinier zijn, altijd wel goed voor een eerste, tweede of derde prijs, mensen die voor de eerste keer willen meedoen kunnen beter wat kleiner beginnen. Tenminste, dat denkt Jolanda Bannink die namens de Stöppelhaenecommissie ‘Versiering en verlichting’ alle deelnemers met raad en daad bijstaat. En voor iedere deelnemer ook een speciale lekkernij van Jorink bij zich heeft als ze deze weken persoonlijk langskomt bij de voorbereidingen van alle deelnemers.

“Je hoeft echt niet meteen heel erg groot te beginnen. We kunnen dit jaar nog wel wat nieuwe aanmeldingen gebruiken. Door de late schoolvakanties is dat bij de gevelversieringen wat kleiner dan normaal. Ook de kinderen die steeds vaker meededen met de gevelversiering zijn nu nog met vakantie. Ze komen soms pas terug als Stöppelhaene begint, dat maakt het moeilijk.”

Puzzel
Wel is er iets nieuws. “Twee gevels in verschillende straten, de Enkstraat en de Molenweg, werken samen. De een geeft een puzzel, waar zit welk soort vlees bij een koe, de andere geeft de oplossing. Je moet ze dus wel in de goede volgorde zien. Daar zullen we op letten bij de speciale fietsroute die langs de versieringen wordt uitgezet.”

Bij de aanmeldingen voor de straatversiering gaat het goed. “De BK-straat heeft gelukkig na een korte onderbreking de draad weer opgepakt en zelfs nieuwe verlichting gekocht. Bij de Eversberg hoorde ik dat ze qua voorbereidingen helemaal op schema zitten. Ze konden stressvrij op vakantie, dat is mooi geregeld zo.”

Met adviezen, met startgeld, met gratis lijm en garven, haar commissie doet er alles aan om mensen over de streep te halen. Tot 20 augustus kan dat nog via Jolanda@stoppelhaene.nl of 06-10709153. “En mensen die meer over plaktechniek en zo willen weten, kunnen mij ook altijd bellen,” zo vult Marien direct aan. “Stöppelhaene is zo’n machtig mooi feest, daar hoort straat- en gevelversiering bij en dat wil ik graag uitdragen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.