spannende dagen voor haarlese pluimveehouder jolanda kieftenbeld

De Haarlese maakte indruk toen ze vorige week uitgebreid in het NOS Journaal te zien was. In de dagen daarvoor had ze al uitnodigingen voor de uitzendingen van ‘Jinek’ en Nieuwsuur afgeslagen. Dat ze bij haar terecht kwamen is niet zo vreemd. Jolanda is zowel bestuurslid van landbouworganisatie LTO-Salland als lid van mmmEggies, een groep Nederlandse boerinnen die als missie heeft om met ‘girlpower een actieve, open eerlijke bijdrage te leveren aan het imago van het Nederlandse ei’. Met de huidige publiciteitsgolf rond ‘gif-eieren’ is dat moeilijk, zo geeft de Haarlese direct toe. “Dat woord dekt de lading ook helemaal niet. Waarom lees je nergens dat begin dit jaar de normen voor fipronil drie keer aangescherpt zijn? Waarom heeft controleorganisatie NVWA niet meteen ingegrepen toen er al in juni vanuit België signalen kwamen dat die stof in een middel tegen bloedluis zat? Nu zijn er ook collega’s geblokkeerd die het middel daarna nog hebben gebruikt.”

Ook in de stallen van Jolanda vergt de bestrijding van bloedluis, een vervelende parasiet voor de kippen, altijd veel aandacht. “Ook wij kenden de verhalen over dat nieuwe wondermiddel tegen bloedluis van Chickfriend, maar hebben dat hier aardig onder controle. Boeren die het middel wel gebruikt hebben zijn nu echt het slachtoffer. Financieel natuurlijk, maar zij werken zelf ook in de behandelde stallen. Ik hoor nu ontzettend verdrietige verhalen van collega’s die tonnen schade lijden, mensen die echt huilen aan de telefoon. Als dat reinigingsbedrijf fipronil bewust bij de bestrijding gebruikt heeft, dan noem ik dat zonder meer crimineel.”

Schade
Hoe enorm die schade bij geblokkeerde bedrijven is, kan ze zich goed voorstellen. “Normaal gesproken leggen kippen zo’n 18 maanden elke dag een ei. Daarna heb je een paar weken om alles schoon te maken voordat er nieuwe dieren van een broederij komen. Die zijn dan ongeveer een half jaar oud en beginnen na twee weken te leggen. De bedrijven met een fipronil-besmetting in de stal moeten nu mogelijk hun dieren ruimen, alles schoonmaken wat niet zo makkelijk is, daarna hopen dat er voldoende nieuwe leghennen te koop zijn bij de broederijen en opfokbedrijven en dan ook nog wachten op controle en goedkeuring van de NVWA. Dan ben je zo een half jaar verder, als het niet meer is. Reken dan maar uit hoe groot de schade is als je al die tijd zonder een cent inkomsten zit.”

Tegenstanders van de moderne intensieve veehouderij stellen dat bloedluis het gevolg is van de grote stallen met duizenden kippen. De Haarlese vindt dat echt onzin. “Mensen die kippen als hobby houden, hebben er misschien nog wel meer last van. Die komen bij ons voor adviezen wat je er tegen kunt doen.”

Ongerustheid
Toch zorgde de enorme media-aandacht er begin vorige week voor dat de eierautomaat voor haar bedrijf aan de Almeloseweg 17, herkenbaar aan het grote witte ei, opeens veel minder klanten trok. “Normaal moesten we die elke ochtend vullen en soms ’s middags bijvullen. We kregen direct heel veel telefoontjes en mails met ongeruste vragen. We hebben daarom een briefje opgehangen dat onze eieren schoon en veilig zijn. En een advertentie gezet in de lokale krant in Haarle. Inmiddels wordt die eierautomaat weer volop gebruikt. Verreweg de meeste van onze eieren gaan trouwens naar de handel.”

“Eerst kregen we op de sociale media ook nog allerlei vervelende opmerkingen over gifmengende boeren, maar later in de week sloeg dat gelukkig om. Er kwamen zelfs nieuwe klanten omdat ze mij op het Journaal gezien hadden. De meeste mensen snapten dat boeren hier niet de schuld van zijn maar juist het slachtoffer. Dat geldt voor alle soorten pluimveehouders, van gangbaar tot biologisch, iedereen die het middel gebruikte is slachtoffer.”

Opletten
Veel consumenten bleken niet precies te weten waar ze aan toe zijn. “De NVWA publiceerde steeds nieuwe codes van geblokkeerde bedrijven, dat maakte het allemaal erg onduidelijk. Waarom niet direct alle eieren van de geblokkeerde bedrijven uit het winkelschap gehaald? Je ziet nu dat mensen meer vertrouwen hebben in eieren van de boer dan uit de winkel.” Voor het bedrijf van Jolanda is het afwachten hoe de eierprijs zich komende weken zal ontwikkelen. “En we gaan zelf nog scherper opletten als we straks nieuwe leghennen kopen, die moeten echt gegarandeerd vrij van fipronil opgefokt zijn. Dat hebben we wel geleerd; je moet als boer echt enorm goed opletten wat er op jouw bedrijf allemaal precies geleverd wordt.”

Ondertussen blijft ze gedupeerde collega’s, zo’n 180 van de in totaal 1000 Nederlandse pluimveehouders waarvan bij 137 bedrijven ook fipronil gevonden is, op alle mogelijke manieren steunen. “De Telegraaf belde net en wilde net een gesprek met een gedupeerde pluimveehouder. Die heb ik gebeld, maar ze kon dat gewoon even niet opbrengen. Dat snap ik heel goed. Met de boerinnen van mmmEggies blijven we knokken voor het imago van onze sector, maar we zijn een paar stappen achteruit gezet. Het is wel mooi dat de hele sector zo eensgezind is. LTO en de vakbond NVP trekken samen op. Dat is goed, we zijn tenslotte maar een kleine sector in Nederland.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.