mogelijk meer overijsselse pluimveebedrijven in problemen door gifei schandaal

“Dit is nog maar het topje van de ijsberg”, zegt woordvoerder Hennie de Haan tegenover RTV Oost.

Tot nu toe zijn drie Overijsselse pluimveehouders getroffen door gebruik van het middel fipronil bij de bestrijding van bloedluis in kippenstallen. De eieren in deze stallen zijn niet geschikt voor consumptie en bij een hoog gifgehalte zelfs schadelijk voor de volksgezondheid.

Het bestrijdingsmiddel is in het volste vertrouwen door de pluimveehouderij gebruikt. “Het is zelfs aanbevolen door dierenartsen”, aldus De Haan. De bedrijven treffen volgens haar geen blaam. “Het middel fipronil is door een pluimveeservicebedrijf toegevoegd, of door de importeur in een legaal bestrijdingsmiddel opgenomen. Dat moet nog worden uitgezocht.”

Pas als duidelijk is wie de schuldige is kunnen getroffen pluimveehouders een schadeclaim indienen. Tot die tijd kost het de sector volgens de woordvoerster van de NVP heel veel geld.

Eieren uit de handel
Van één van de getroffen pluimveehouderijen in Overijssel zijn alle eieren inmiddels uit de handel genomen. Het is niet bekend wanneer dit bedrijf weer eieren mag gaan leveren. “Dat betekent niet alleen dat het bedrijf geen inkomsten heeft, maar ook dat het daadwerkelijk geld kost. De eieren die dagelijks gelegd worden moeten worden aangeboden aan Rendac voor vernietiging. Daar krijg je niks voor, daar moet je voor betalen.”

De Haan verwacht dat veel meer pluimveebedrijven de klos zijn. “Tot nog toe is nog maar een kwart van alle monsters die zijn afgenomen bij de bedrijven getest. Dat betekent dat er wellicht veel meer pluimveebedrijven de boodschap krijgen dat ze op slot moeten en de eieren uit de handel moeten halen.”

Gevaarlijk voor kinderen
Van één getest bedrijf is inmiddels bekend dat de eieren zoveel fipronil bevatten dat ze regelrecht gevaarlijk zijn voor kinderen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.