Home / archiefcentraal / lauk joling

lauk joling

Joling komt dus niet omdat de betrokken horecamensen niet wilden of konden samenwerken. Soms heb ik het gevoel dat de traditionele Sallandse saamhorigheid onder druk staat. Of het nu horecamensen of aspergekwekers zijn, de eensgezindheid is soms ver te zoeken. Het huidige geruzie in Heino over de sporthal is er ook een goed voorbeeld van. Het gaat daar om garanties van wethouder Gosse Hiemstra over hoe het moet over 10 jaar met een nieuwe Heinose sporthal. Gosse had het gemakkelijk, over 10 jaar is hij zeker geen wethouder meer.

Misschien is er zelfs geen gemeente Raalte meer maar een gemeente Salland. Of ligt Raalte in de gemeente Deventer en Heino in de gemeente Zwolle, wie zal het zeggen. Om daar in Heino nu in het openbaar over te ruziën lijkt me dus nogal zinloos. In Raalte, geregeld het mikpunt van Heinose kritiek, wordt er om gegniffeld. Niets zo leuk als geruzie bij de Heinose buren, waar een nieuwsite als HoezoHeino.nl graag een militante kop gebruikt bij ‘de bijna gewonnen strijd qua bezoekersaantallen tussen de zwembaden Tijenraan en de Tippe’.

Aan de andere kant, in Heeten bracht de bevolking afgelopen weken 45.000 euro bijeen voor renovatie van het eigen zwembad. En in Broekland werd net zoveel bijeengebracht in de vorm van geld en arbeid voor het nieuwe Bouwhuisplein.

Het zit dus nog wel snor met die traditionele Sallandse gemeenschapszin en saamhorigheid. Bovendien herinnerde ik me de wijze woorden van de krasse Gait van Dartel. Ik interviewde hem vorig jaar voor mijn boek over 65 jaar Stöppelhaene. Gait maakte alle 65 edities mee en heeft de basis voor nummer 66 gelegd; hij was onlangs te gast op de Roggemaaiersdag.

Ook vroeger was er onenigheid, zo vertelde Gait toen; “Er waren vaker zaken waar we het niet met elkaar over eens waren. Dat werd goed uitgepraat, binnenshuis gehouden en vervolgens stond iedereen achter het genomen besluit.” Wijze woorden, ook in deze tijd, al hebben ik en mijn mede-journalisten in Salland moeite met dat binnenshuis houden. Maar dat is zowel probleem als uitdaging.

Lees ook

Op zoek naar paddenstoelen met IVN Raalte

RAALTE – IVN Raalte presenteert op zondag 24 oktober een paddenstoelenexcursie bij landgoed Den Alerdinck …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.