huurders belangen salland wil constructievere houding tegenover sallandwonen

In de lente/zomer van 2015 kwam toenmalig HVS-voorzitter Willy Lourenssen in een conflict met de leden van de vereniging. Maar de problemen bleven. Een commissie van Goede Diensten onderzocht de gang van zaken. Edward Croese was één van de leden en Mathijs Perton was de beoogde opvolger van Lourenssen. “Maar op een gegeven moment werden we als commissie aan de kant gezet”, vertelt Croese. “We konden ons werk niet doen. We hadden de opdracht van de leden gekregen om te onderzoeken wat er hand was, maar vooral te trachten een nieuw bestuur samen te stellen, maar we mochten de procedurestukken niet eens inzien.”

Om een lang verhaal kort te maken: Croese en Perton besloten om samen met enkele anderen, waaronder Marjan Tiemans, de krachten te bundelen in een nieuwe huurdersvereniging. Eentje zonder de vooringenomen houding richting SallandWonen of de gemeenten. Voor HVS kon huurverhoging nooit en te nimmer. Woningen moesten energieneutraal worden, zonder dat het de huurders een stuiver kostte. We vonden dat niet reëel; je houdt je leden iets voor dat niet te realiseren is.”

Circulaires
Voor de buitenwereld leek het de afgelopen twee jaar stil rondom Huurders Belangen Salland, maar dat is volgens de heren slechts schijn. Croese: “Ik denk dat ik er gemiddeld twintig uur per week heb ingestopt. Dat heeft ook te maken met de wijzigingen binnen de Woningwet, Huurwet en andere van toepassing zijnde wetgeving. Je moet mee (kunnen) praten met de gemeentes en SallandWonen. Maar dan heb je ook nog te maken met circulaires, aanvullingen op de wet. Daarvan heb ik er de afgelopen twee jaar zo’n twintig voorbij zien komen. En dat is dan allemaal geschreven in ambtelijke taal en dat moet je wel begrijpen. Het scheelt dat ik vroeger chef de bureau heb geweest voor een advocatenkantoor, dus ik begon niet vanaf nul. De relatie met SallandWonen is in principe goed. Maar ze zijn niet altijd blij met ons, we zijn scherp op de inhoud, niet op de persoon. Ze zullen het niet snel toegeven, maar we geloven dat ze ons na sommige vergaderingen graag zien vertrekken…”

Perton: “We zijn op de goede weg. We kunnen onze keuzes uitleggen. Het is ook een kwestie van onderhandelen. We hebben in elk geval al bereikt dat de frequentie van de gesprekken met de twee commissarissen van SallandWonen omhoog is gegaan.”

Nullijn
Huurders Belangen Salland staat voor goede, reële prestatieafspraken met de corporatie en de gemeentes (aangaande onderhoud, betaalbaarheid van de huren en vernieuwing) en extra aandacht voor communicatie en duurzaamheid. Croese: “Ik heb ontzettend veel huurders aan de lijn gehad, ook leden van HVS, die klachten hebben over de communicatie bij SallandWonen. Het kan inderdaad erg lang duren voordat dat ene beloofde telefoontje komt. Tientallen uren heb ik aan de lijn gehangen.” Hij begint te lachen: “Ik had ze meteen lid moeten maken van onze club.” Maar, zo benadrukt hij: “We zien ons verder niet als concurrent van de HVS. We vissen in dezelfde vijver, maar het is in Nederland niet ongebruikelijk dat je in hetzelfde gebied meerdere huurdersverenigingen hebt.”

Verder wil Huurders Belangen Salland af van de ‘nullijn van HVS’ als het gaat om huurverhoging. Perton: “We praten liever niet over huur, maar over woonlasten. Als je door isolatiemaatregelen van SallandWonen 50 euro op je gasrekening kunt besparen, zijn de woonlasten, als de huur met 15 euro wordt verhoogd, nog steeds 35 euro per maand lager. Dat lijkt ons een veel realistischer insteek.”

SP-achtergrond
Het huidige bestuur van HVS vertelde vorig jaar in deze krant ook aan een constructievere houding te willen aannemen aangaande SallandWonen. Het kantoor van HVS inmiddels zelfs gevestigd is in het centrale kantoorgebouw van SallandWonen. Maar volgens Perton gaat het nog niet snel genoeg. “Vergelijk het met een olietanker die een hoek wil maken, maar niet genoeg bijstuurt. Of de logheid van een kudde olifanten.” Croese: “Er zit gewoon nog wat oud zeer richting SallandWonen. Vergeet niet, Lourenssen had een SP-achtergrond en de SP heeft overal in Nederland geprobeerd om de besturen van huurdersverenigingen over te nemen. Het bestuur kan dan wel volledig nieuw zijn, in het kader zitten nog mensen van vroeger.”

Op dit moment heeft Huurders Belangen Salland ruim twintig leden. Dat is niet veel als je het vergelijkt met de bijna 2.000 leden van HVS. “Maar dat zegt veel minder dan je denkt”, stelt Croese. “Bij de laatste ledenvergadering van HVS zaten er maar zeventien leden. Dus namens hoeveel leden spreken zij dan?” Huurders Belangen Salland is nu bezig om de verenigingsvorm om te zetten naar een stichting. “Een vereniging is niks. Een stichting is een rechtspersoon. Dan ben je als bestuurder ook wat beter juridisch afgedekt. We willen werken met donateurs. Dat moet het ook mogelijk maken om kennis in te huren.”

Een nieuwe site is in de maak. Deze zal na de zomervakantie volledig online komen. Wel is er nu al een ‘landingspagina’ met de contactgegevens van Huurders Belangen Salland. Zie daarvoor hbsalland.org.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.