hofstedehuis druk met versiering komende stoppelhaene

“Vorig jaar kregen we al garven van Stöppelhaene aangeboden als versiering. Toen was de tijd te kort zo kort na de opening om nog meer te doen. Nu zijn we met de bewoners, vrijwilligers en begeleiders al een paar maanden druk bezig met het maken van deze versierde panelen. Die komen straks aan de voorkant te staan, samen met garven en andere mooie oude voorwerpen die de bewoners ons hebben gegeven. Ons thema? Dagelijks Leven, de naam ook van de organisatie waar het Hofstedehuis onder valt,” zo vertelt activiteitenbegeleidster Ingrid van Tongeren aan Jolanda Bannink van de Commissie Versiering en Verlichting die even komt langs wippen.

Uiteraard, zoals alle deelnemers aan de straat- en gevelversieringen tijdens Stöppelhaene al enkele jaren weten, met een lekkernij bij zich; dit jaar plaatcake van Jorink. Ter plekke wordt nog even overlegd wat het Hofstedehuis, waar generaties Raaltenaren ooit lessen volgden, nog meer kan gebruiken. Zo wordt bekeken of er tijdens Stöppelhaene verlichting kan komen en of het Hofstedehuis opgenomen kan worden in de speciale route langs versierde straten, gebouwen en gevels. “We willen graag zo veel mogelijk helpen met raad en daad. Op die manier stimuleren we het aantal straten en huizen dat meedoet,” zo legt Jolanda uit. Tot 20 augustus kan aanmelden nog via Jolanda@stoppelhaene.nl of 06-10709153.

De 21 bewoners van het Hofstedehuis, ze zijn tussen de 57 en 95 jaar, werken ondertussen rustig door. “Verreweg de meesten kennen Stöppelhaene heel goed, ze komen bijna allemaal uit Raalte, Broekland en Haarle. Alleen een bewoonster uit Utrecht had geen idee, maar die wordt nu ook steeds enthousiaster,” zo vertelt Ingrid. “En omdat we hier 24/7 zorg leveren kan het zomaar gebeuren dat een bewoner die ’s nachts niet kan slapen, samen met de nachtdienst verder gaat met plakken en strooien.”

Vrijwilligster Riet Withagen (“Ik ben buurtbewoonster, heb altijd vrijwilligerswerk gedaan en doe dat nu hier met veel plezier”) zorgt voor vakkundige aanwijzingen. Haar man Kees was jarenlang actief in de commissie Versiering en Verlichting en zelf was Riet jurylid bij de kinderversiering, de corsowagens en de straatversiering. Deze echte ‘Stöppelhaene-dame’ vindt het belangrijk om volgens de oude tradities te werken met echte zaden en andere oogstproducten. “Daar mag de jury ook best op letten. Als je soepeler gaat beoordelen, dan loop je het risico dat je snel een mooie oude traditie kwijtraakt.”

De bewoners van het Hofstedehuis (“Wij als medewerkers zijn hier te gast” zegt Ingrid) maken graag gebruik van haar ervaring (en van de andere 14 vrijwilligers die onder meer wandelen en praten met de bewoners). Ook mensen met dementie, alzheimer of andere vormen van geheugenverlies kunnen net zo eigenwijs zijn als iedereen. “Soms moeten we de kamer waarin het werk gebeurt even afsluiten, anders blijven ze doorgaan,” weet Ingrid.

Een jaar Hofstedehuis is, behalve aanleiding om aan Stöppelhaene mee te gaan doen, ook een mooie gelegenheid om even terug te kijken. “We hebben onze draai in dit mooie pand gevonden. Hier krijgen onze bewoners de zorg en structuur die ze nodig hebben. De contacten met de familie, die hier graag en veel langs komt, maar ook de buren zijn erg goed. Links en rechts zijn dat trouwens de burgemeester (in het gemeentehuis) en de pastoor. Die komen gewoon koffie drinken. We zijn ook al bij de burgemeester op bezoek geweest. Kwam hij later nog persoonlijk een vergeten rollator terugbrengen,” zo omschrijft Ingrid het goede gevoel van het afgelopen jaar.

De ligging aan een straat met onder meer veel verkeer naar de beide scholen (Landstede en Carmel), sporthal en voetbalvelden en de locatie dicht bij het centrum van het dorp bevalt uitstekend. “Onze bewoners zitten graag voor het gebouw. Ze willen het liefst naar iedereen die voorbij komt zwaaien. Het is vaak geweldig om te zien hoeveel jongeren maar ook volwassenen de bewoners zelf ook groeten. Tijdens een vossenjacht had iemand zich hier in onze tuin verstopt. Ik denk trouwens niet dat die dat weer gaat doen. De bewoners wilden namelijk de hele tijd met hem praten. Dat is geen succes als je juist onopgemerkt wilt blijven.”

Er wordt ook aan nieuwe plannen gewerkt. “Bijvoorbeeld een beweegtuin, dat is goed als geheugentraining. We denken aan voetballen aan een touw en licht bewegende apparaten. Geen zware apparatuur zoals in een sportschool maar kleinschalige dingen. Aan de voorkant willen we samen met de buurt een echte jeu de boulesbaan aanleggen. Goed voor onze bewoners en leuk voor de buurtbewoners. Je zorgt voor nog meer onderling contact. De planning is dat we die baan op 22 september openen, tijdens de Nationale Burendag, maar of dat gaat lukken?”

Iedereen die aanbelt is in principe van harte welkom. “Het is leuk als bijvoorbeeld scholieren hier komen kijken, meer willen weten voor een spreekbeurt of zelfs stage willen lopen. Maar ook mensen die een oude bekende komen opzoeken zijn welkom. Het is ook erg mooi om te zien hoe actief de familie is. Dan komt er weer iemand met een leuk idee voor een dagje uit, dan worden vrijwilligers, familieleden en vervoer geregeld en daar gaan we al.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.