dromen komen uit door fietsles in olster park

“Vandaag gaat een lang gekoesterde droom in vervulling”, glundert de Pakistaanse Haram. “Eindelijk ga ik leren fietsen! Ik ben echt blij en heb er zin in. Net als Prince, mijn zoontje. Hij is heel trots dat ik fietsles krijg. Ook hij heeft een droom, in een kinderzitje bij mij achterop de fiets naar school. Net als de andere mama’s!”

Nederland en fietsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor vrouwen met een niet-westerse afkomst is leren fietsen vaak een drempel. Om ook deze vrouwen de kans te geven het fietsen te leren, organiseert Ut Huus fietslessen. Met hulp van een aantal enthousiaste inwoners uit Olst oefenen vrouwen die nog nooit op een fiets gezeten hebben op een gezellige en laagdrempelige manier het fietsen.

De Eritrese Beyenesh wil graag leren fietsen. Enthousiast stapt ze op een mooie blauwe meisjesfiets. Giebelend zoekt ze haar balans op het wiebelige zadel. Sturen en tegelijk ook nog naar voren kijken is een hele uitdaging. “Die blauwe fiets waar Beyenesh op zit is van mij”, vertelt de 9-jarige Noré van der Horst. “Mijn moeder heeft de fiets meegenomen zodat de vluchtelingen kunnen oefenen op een fiets waarmee ze met hun voeten bij de grond kunnen. Ik vind het leuk om een beetje te helpen.” Enthousiast rent Noré achter de fiets met de Eritrese vrouw aan. Beyenesh heeft duidelijk talent. Een half uur later fietst ze al voorzichtig zelf.

Gevallen
Voor de Syrische Qamar is het duidelijk spannend. “Ik kan al wel een beetje fietsen, maar ik ben eens hard gevallen. Daarna durfde ik niet meer. Ik wil het graag leren en daarom vind ik het fijn dat ik aan deze fietslessen kan meedoen.” In opperste concentratie stapt Qamar op de fiets. Al snel heeft ze het fietsgevoel weer terug. Stiekem laat Marleen die de fiets vasthoudt haar los. Ongemerkt fietst Qamar helemaal zelf. “Zie je dat je het kunt”, zegt Marleen. “Ik liet je los en je fietste perfect!”

Eén van de Olster inwoners die aanwezig is om te helpen is de Angolese Julia Jose. “Toen ik in Olst kwam wonen kon ik ook niet fietsen”, vertelt Julia. “Ik wilde het graag leren en heb veel geoefend. Ik ben zeker vijf keer hard gevallen. Maar dat hoort erbij. Inmiddels fiets is dagelijks. Ik ben blij dat ik overal naar toe kan fietsen en help vrouwen die dat ook willen leren graag.”

Verkeer
Voor de vrouwen is een uur oefenen niet genoeg om het fietsen tot in alle finesses te beheersen. Kunnen fietsen is één, maar kunnen fietsen in het verkeer is een volgende uitdaging. “Ik ga proberen voor de volgende fietsles een driewieler te regelen”, vertelt Gosse Jongstra die eveneens aanwezig is om vrouwen een helpende hand te bieden. “Wie weet is er een fiets beschikbaar bij Overkempe.”

“Het zou fantastisch zijn als het Gosse lukt om een driewieler te regelen”, reageert Elleke Steenbergen die de fietslessen vanuit Ut Huus oppakt. “Met een driewieler kunnen we ook voorzichtig wat gaan oefenen met het verkeer. Op een driewieler hoeven de vrouwen zich wat minder te focussen op het houden van balans. Ze kunnen meer om zich heen kijken, goed leren remmen, bochten maken en natuurlijk ook leren omgaan met ander verkeer. De volgende keer gaan we voorzichtig wat oefenen in een rustig straatje. Het opdoen van verkeersinzicht is echt noodzakelijk voordat de vrouwen straks daadwerkelijk alleen met de fiets de weg op kunnen.”

Trots
Na een uur oefenen lukt het Haram al aardig om met ondersteuning goed rechtop te blijven zitten op haar fiets. Prince kijkt blij toe. “Ik ben trots dat het al zo goed gaat”, zegt Haram. “Ik ga veel oefenen, zodat ik na de vakantie met Prince achterop naar school kan fietsen.”

De volgende fietsles staat gepland op woensdagochtend 9 augustus, vanaf 10.00 uur in Park Olsterhof. Voor informatie kan contact opgenomen worden met Elleke Steenbergen via e.steenbergen@uthuus.nl of 06 45 82 07 05.

Fotograaf: Arend-Jan Loozeman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.