dieksiepop een vos verliest wel zijn streken

De dertiende editie van Dieksiepop vindt plaats op zondag 6 augustus. Op het programma staan optredens van Call it Off (poppunk), Magnetic Spacemen (garagerock) en Rhinorino (stonerrock). Daarnaast staan 2manykofferdj’s (feestelijke mash-ups, waarbij meerdere bekende nummers tot een geheel worden gemixt) en de Volcano Boys (van dance tot rock) achter de draaitafels. En dan is er ook nog een verrassingsact. Willen ze misschien een tipje… “Nee”, stelt Antonie beslist. Hij begint te lachen. “Het wordt heel wat anders dan de mensen van Dieksiepop gewend zijn, dat durf ik wél te zeggen. En het is ook geen gimmick-act als Zanger Rinus, die we vorig jaar hadden. Niemand gaat dit verwachten. Maar de voetjes kunnen van de vloer.”

Ja, ze weten het van die reputatie. Jarenlang vloog er meubilair en stro of hooi door de tent. “Als ik er aan terugdenk is het een wonder dat alles altijd goed is gegaan”, stelt Cyril. “De regels veranderen steeds, veiligheid is belangrijk en ook het publiek verandert”, vult Antonie aan. Maar, en dat willen ze dus maar benadrukken, ze zorgen er echt wel voor dat ze enkele hooibalen achter de hand hebben, mocht er iemand op het idee komen…

Bouwvakfeest
Dit jaar hebben ze vooral veel aandacht besteed aan een nieuwe huisstijl. Een nieuw logo en een nieuwe website. “En we hebben voor het eerst speciaalbier”, vertelt Jaap. “DAVO Bieren uit Deventer brengt twee biertjes mee: de Surf Ale, een IPA, maar dan zoeter en de Whiplash, een Weizen.” 

Ze zijn verder tevreden over hoe het festival zich in de afgelopen twaalf jaar heeft ontwikkeld. Het begon ooit bij de gebroeders Besten thuis, toen hun ouders op vakantie waren en een fuif dus snel was geregeld. In de jaren erna werden ook bands aan het gebeuren toegevoegd. Vaak wat steviger gitaarwerk. Maar inmiddels houden ze ook rekening met het dansbeluste deel van het publiek en is er, als het om de DJ’s gaat, ook ruimte voor dance en pop. Ook de bandjesprogrammering is wat minder stevig geworden, alhoewel ze zich erop laten voorstaan dat er nog steeds ruimte is voor bands die durven uit te halen. “We hebben inmiddels ook de functie van bouwvakfeest gekregen. Lang niet iedereen komt voor de muziek. We trekken doorgaans tussen de vijf- en zevenhonderd man. En dat is goed zo.”

Bank
Wat ook is gebleven is de stevige inname. Niet voor niets rijdt er na afloop iemand nog even rond om de sloten en de bermen te controleren op bezoekers waarvan de coördinatie wat minder is geworden. Cyril: “En dan de verhalen de dag erna, dat is misschien nog wel het mooist. Er blijven elk jaar wel een aantal fietsen staan. Die worden de volgende dag wel opgehaald. Dan hoor je hoe het voor sommigen is afgelopen. ‘Ik kon gisteren met m’n dronken harses de fiets niet terugvinden’.” Jaap: “We trokken de volgende dag een keer de backstagetent open. Lag daar een bezoeker in de bank te slapen. Die had het ook niet meer gered om thuis te komen.”

De organisatie bestaat uit circa tien enthousiastelingen. Van vers bloed tot zeer ervaren. Antonie: “Ik hoop dat we het nog jaren kunnen volhouden. Maar we moeten blijven vernieuwen. Het moet niet zo zijn dat als wij er ooit mee stoppen, Dieksiepop ophoudt te bestaan.” Jaap begint te grijnzen: “Antonie moet niet de nieuwe Jan Smeets worden!” Het terrein is te vinden aan de Haarlerveldweg 2a. Aanvang is om 16.00 uur. De entree bedraagt 10 euro. Zie verder staging2.dieksiepop.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.