bestuurslid lto salland stuurt brief naar tweede kamer

Dag Maurits,

Mijn naam is Liet Grootentraast en samen met mijn man en schoonouders zijn we pluimveehouders in Averlo (Schalkhaar). Ik ben tevens bestuurslid van LTO Salland. Ik heb een keer kort met u gesproken tijdens de opening van het Salland Boert en Eet Bewust-bord bij Jolanda Kieftenbeld, collega bestuurslid.

Helaas zijn wij ook slachtoffer in de fibronil-affaire door eenmalige toepassing van Chickfriend in twee van onze drie stallen dd 11 mei jl.
Funest. Tegen beter weten in hoopten we nog op goede uitslag binnen de norm, maar gaandeweg zagen wij het somber in. En terecht zo bleek… Gelukkig waren er in stal 1 destijds nog geen bloedluizen en hebben we het middel in deze stal niet toegepast. Nu bleek ook uit dat in deze eieren 0,0% fibronil is aangetroffen.

Vandaag stond ik samen met mijn man met een artikel in De Telegraaf, over wat de gevolgen zijn en hoe ingrijpend het is op bedrijfsniveau en over de traagheid en papieren rompslomp richting NVWA. Vooral de traagheid en onduidelijkheid op vragen hakt er zeer in. Je wilt immers verder met je bedrijfsvoering en de schade beperken (welke richting de 1,5 ton gaat lopen).

Zodoende zijn de procedures gevolgd (toestemming voor ruimen aangevraagd, overige paperassen ingevuld e.d.) en z.s.m. het ruimen van kippen in gang gezet om zo snel mogelijk gedeblokkeerd te kunnen worden, zodat we weer 100% schone eieren kunnen afleveren. Dit is bewezen uit laboratoriumonderzoek door NVWA waarbij de uitslag 5,5 dagen later pas binnenkwam (donderdag 27 juli om 8.45 eieren opgehaald,, dinsdag 1 augustus om 17.20 uitslag). Ze hadden gelijk moeten opschalen, maar dat is een ander verhaal.

In totaal zijn er 500.000 eieren vernietigd waarvan ca. 130.000 volledig schone eieren. Doodzonde! Overigens ook van het prachtige koppel hennen, 63 weken oud, wat nog t/m januari 2018 bij ons zou zijn. Vrijdagmiddag werden 27.000 van onze kippen vergast en vanochtend kwam de Rendac met vrachtwagen en hebben we met hulp van vrienden en buren en hun kruiwagens de zware klus geklaard om alle dode kippen en eieren af te voeren. (Onze vangploeg die wij normaliter inschakelden waren al volledig bezet, nr. 10 in de rij)

Hieronder wil ik graag het verloop van vandaag uiteenzetten en mijn beklag doen over de regelgeving/handhaving NVWA, want hoe er vandaag gehandeld is, slaat werkelijk alles!

Tijdens het afvoeren naar Rendac kwam de controleur van Verin (Gerrit) rond 11.45 uur. De klus was bijna klaar, maar het wachten was op de laatste vrachtwagen van Rendac. Alle eieren waren reeds in grote bakken gegooid en konden dus onmogelijk nog later in ons voedselketen terecht komen, maar hij durfde het niet aan om verklaring op te stellen. Hij ging overleggen met zijn baas/kantoor. Deze gaf geen akkoord dat Gerrit zijn verklaring/rapport mocht opstellen. Hij gaf aan druk te zijn en beloofde later op de dag terug te komen (mijn man bood hem koffie aan om even te wachten, maar daarop zij dat hij daar nu te druk voor en sloeg dit af) en eerst andere bedrijven te bezoeken. Begrijpelijk en prima.

Later op de middag zag ik twee gemiste oproepen op mijn telefoon en deze bleken van Verin/Gerrit te zijn. Hij gaf weer aan dat het ging lukken, uiterlijk om 16.00 uur. Terwijl onze hulptroepen vertrokken waren en wij alle bakken aan het schoonspuiten waren, evenals het erf e.d., werd het 16.30, 17.00 , 17.30 en ging om 17.45 uur de telefoon. Het was een medewerker van Verin. Ze vertelden dat het niet meer ging lukken vanavond omdat dat de werkzaamheden veel meer tijd vergden dan ingeschat. Ze hadden een werkdag van 12 uur gemaakt en het echt niet meer kon. Ik zei: dat meen je niet!

We zijn nu maandagochtend om 8.00 uur de eerste en krijgen Carla. Hoe kan het dat in tijden van crisis er geen ploegendienst wordt ingezet en er niet op zondag wordt gewerkt? (zo apart is dat toch niet, dat doen wij als boeren toch ook?). Want pas nadat de controleurs een rapport versturen, en met eigen ogen hebben gezien, gaat dit naar NVWA, die vervolgens kunnen besluiten het bedrijf te deblokkeren en daarmee groen licht geven voor levering van eieren aan onze afnemer Van Beek. En eigenlijk is het al kolder dat ze controleurs op pad sturen, want hoeveel bewijs is er nodig? Een vergassingsrapport en afvoerrapporten van Rendac heb ik vanmiddag gemaild naar NVWA en zijn bekend. Alles is bekend binnen ons Koppel Informatie Systeem. Als stal 2 en 3 dus vergast zijn, blijft stal 1 over. En ik geloof dat een peuter nog weet, dat als een kip dood is die simpelweg geen ei meer kan leggen. Kom op! Ambtenarij ten top: onnodig kostenverhogend en tijdrovend.

Bovendien hebben wij gewacht met de eieren van stal 1 afdraaien tot de controleur kwam (want anders zou het mogelijkerwijs kunnen dat deze eieren toevallig nog door stal 2 of 3 geproduceerd zijn. Alsof wij belang hebben bij gif in het ei in de voedselketen). Dit in de hoop dat we vanaf vandaag weer eieren mogen leveren aan onze eierhandelaar. Dus dat wij ’s avonds nog paar uurtjes doorwerken, daar wordt niet bij nagedacht. Onze werkdag was vandaag ook zeker langer dan 12 uur, maar dat boeit me nog het minste in deze kwestie.

En als klap op de vuurpijl werd me in het betreffende telefoongesprek medegedeeld dat er opnieuw eieren van de stal meegenomen worden voor onderzoek/bemonstering, om zeker te weten of ze schoon zijn. Dit terwijl het al bewezen was door de laboratorium van NVWA zelf. Dit was namelijk de uitslag van 1 augustus. De kosten hiervoor bedragen nog een keer 400 euro (de controle komt al op 250 euro waarvan 140 euro voorrijkosten en ook werd nog iets genoemd van weekendtarief). Dit is echt te zot voor woorden!

Ik vraag me ernstig af waar de overheid/NVWA mee bezig is. Controle op hun eigen controles? Laat ze later zelf lekker een onderzoekje doen in eigen tijd, voor ons als sector is elke dag extra, een dag extra onnodige schade teveel! Het lijkt wel of de boeren de misdadigers zijn i.p.v. het slachtoffer. Het is ambtenarij ten top. Wij zijn hier zo ontzettend boos over! Want concreet betekent dit weer twee dagen extra op slot (alhoewel we de eieren niet meer hoeven te vernietigen en kunnen bewaren) moeten, maar wel onder voorwaarde dat dit de verwerking in moet. In het slechtste scenario wel 7 dagen extra op slot, als er ook nog eerst weer gewacht moet worden op de uitslag van dit onderzoek. Dit moet niet kunnen!

Een waakhond is prima, systematisch aanpak ook, maar op bedrijfsniveau ontbreekt elke vorm van nuchterheid, inlevingsvermogen en boerenlogica en wordt de plank volledig misgeslagen. Er wordt vanuit wantrouwen gehandeld; laten ze achteraf controleren en wat steekproeven doen, maar niet vooraf alles onnodig lang op slot laten zitten met alle extra economische schade tot gevolg.

Met op vakantie gaan hebben ze het weleens over een zwarte zaterdag, nou wij hebben een gitzwarte zaterdag beleefd. (En onze vakantie staat op losse schroeven, voor jonge kinderen ook lastig uit te leggen die hier zo naar toeleven!)

Ik hoop dat u als Tweede Kamerlid, met oog voor boerenbelangen, de politiek eens wakker kan schudden en Kamervragen kan stellen aan de hand van onze situatieschets. Want boerenverstand is bij de NVWA nog ver te zoeken en als ze deze handelswijze zo doorzetten, blijft er geen kippenboer meer over! Of is dat soms wat ze willen?!

Ik zou het zeer op prijs stellen als u hierin wat voor onze sector zou kunnen betekenen en zie uw reactie graag tegemoet!

Met vriendelijke groet, namens familie Grootentraast,
Liset Grootentraast

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.