ben nijboer straathof ik ben er wel klaar mee

Met een belangrijk lokaal tintje. Immers: deze Straathof wil, zoals bekend, ook in Mariënheem ruim 11duizend varkens gaan houden. Hij maakt daarbij gebruik van de (bestemmingsplantechnische) mogelijkheden van een bestaande stal aan de Nijverdalseweg. Het aanvankelijk ongemakkelijk gevoel heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een overtuigend: nee, ik wil dit niet. Ik ben er wel klaar mee.

Het ongemakkelijke gevoel bestond uit het dilemma dat je mensen nooit levenslang moet beoordelen en veroordelen op feiten uit het verleden. Als mensen met plannen komen moet je deze toetsen op feitelijke argumenten en niet enkel vanuit emotie.

De feiten zijn dat Straathof de stallen in Mariënheem zodanig ging verbouwen dat de uitstoot aan stikstof en ammoniak minder zou zijn dan in de oude situatie. Verder zou hij binnen de kaders van het bestemmingsplan blijven. Kaders die zijn vastgesteld, juist om onze eigen boeren ontwikkelkansen te bieden. Zo zat ik er aanvankelijk in. Maar niet meer.

De brand in Erichem en vooral de reactie van Straathof (niet dus) maken dat ik er klaar mee ben. Hij had ná die brand voor de camera’s moeten gaan staan om te laten zien dat hij (áls hij dat was) kapot is vanwege dit drama. Maar hij was er niet: hij liet een bedrijfsleider het woord doen.
EenVandaag maakte een reportage en nodigde hem uit om te reageren. Maar hij dééd het niet. Een woordvoerder (!) meldde dat Straathof onderweg was naar een ander bedrijf van hem in Hongarije… Fout Straathof! Als je écht geleerd heb van fouten uit het verleden, en écht ballen hebt en écht kapot bent van het dierenleed in Erichem, dan was dít de kans om dat te laten zien. Maar je deed het niet.

En kunnen we je nu uit Mariënheem weren? Wat mij betreft trekken we alles uit de kast om dat voor elkaar te krijgen. En ik doe een dringend beroep op het college, en alle partijen in de raad, om dat óók te doen.

Niet alleen omdat we straks allemaal moeten meebetalen aan de torenhoge kosten van toezicht en handhaving. Maar omdat we het aan de inwoners van Mariënheem verplicht zijn om te zorgen voor een veilige omgeving waar ze ook nog eens trots op kunnen zijn. En omdat we het aan onze eigen boeren verplicht zijn om een streep te trekken, bij iemand die keer op keer weigert om zélf die streep te trekken.

Vandaar de oproep aan de heer Straathof: “Doe Mariënheem, doe Salland een plezier en blijf hier weg. Doe het uit respect voor de boeren in Salland die enorm veel tijd, geld en energie investeren in dierwelzijn. Het zijn boeren die open staan voor innovaties op het gebied van milieu. Boeren die actief de dialoog aangaan tussen de traditionele en biologische werkwijzen, en boeren die dierwelzijn hoog in het vaandel hebben.

En doe het voor de buren en inwoners van Mariënheem. Zij zijn trots op hun dorp en willen dat graag zo houden. En mocht je tegenwerpen dat jij wel degelijk een aardige goedwillende ondernemer bent die van dieren houdt, dan zeg ik: laat dat dan zien. Met daden. Door weg te blijven. Door een ander vak te kiezen”.

Ik ben er wel klaar mee. En ga kijken of, en hoe we je kunnen stoppen.

Ben Nijboer, BurgerBelangen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.