zondagse gedachte rumoer in het kippenhok

Jonge haan
Het eerste nest met kuikens is inmiddels behoorlijk groot. Haantjes en hennetjes zoeken hun plekje in de toom. En al gauw is er één haantje dat echt begint te kraaien. Opvallend hoe dat werkt. De grootste, de dominantste? De andere drie haantjes hoor je niet. Het lijkt of zij niet in hun kracht mogen staan, zolang de kraaiende haan in de buurt is. Vader haan gaat wel met hem de strijd aan. Ze kukelen tegen elkaar op. Het is alsof we de politiek horen. Verstaan ze elkaars taal, gunnen ze elkaar een plek om te leven?

Moeder kip
Het is druk met moeder kippen. Ze zitten trouw te broeden tot er leven voelbaar wordt. Zouden alle eieren levensvatbaar zijn? Tijdens dat broeden kan er heel wat door haar heen gaan. Ze moet het ook af en loslaten, even zich voeden, even andere lucht om haar heen, er op vertrouwend dat de warmte die ze achterlaat het werk wel blijft doen. Tenslotte komen niet alle kuikens uit het ei. Sommige dingen blijken nu eenmaal niet uit te komen. De drie kuikens die er wel zijn piepen zachtjes naar het leven. Zij willen groeien, warmte en beschutting hebben maar ook de wereld ontdekken. Maar juist daar loert gevaar. Voor de vijand was ze een lekker hapje. En moeder kip? Die staat in gevechtshouding als je dichtbij komt. Hoe durfden ze aan mijn broedsel te komen.

Opgroeiende jeugd
In het andere hokje groeit het jonge spul goed. Het is een gezellig gefladder. Moedertje kip heeft weer haar best gedaan maar het schijnt dat ze ineens andere prioriteiten gaat stellen. Het grootste haantje heeft het hard te verduren. Voortdurend pikt ze naar hem. Van het hok naar de hen tot we echt ingrijpen. Ze zou haar eigen jong doodpikken als we niet ingegrepen hadden. Terug bij de haan is ze weer onderdanig. Ook in het hokje van de kuikens keert de rust weer. Geen leidster die de orde verstoort maar gewoon een toom jonkies die de vrede bewaart.

Boeiend om te zien hoe die kleine wereld een afspiegeling is van onze grote wereld, waar de pikorde, het luisteren en de verhoudingen voortdurend schuiven door grote en kleine gebeurtenissen.

Godelieve Pieper
Geestelijk verzorger
De Hartkamp

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.