walgelijk om het op deze manier te benoemen je hebt werkelijk geen idee en geen scrupules

Door Gerlant Zielman

“De volksvertegenwoordiger van Gemeentebelangen is ziek en lange tijd uit de roulatie. Om voldoende tegenstemmers over het keurmerk te krijgen, moest ze alleen voor het stemmen over dit onderwerp opdraven. Meteen daarna verliet ze de raadzaal.” De woorden van de journalist.

Dat ze ziek was wist ik niet, kennen deed ik haar niet . De intense toon in de tweet, ongewoon voor iemand die net raadslid, richting de media, is voor mij. Daarom een reden voor mij om te vragen; wat is er aan de hand. Een afspraak was gauw gemaakt.
Burink is op 9 maart getroffen door een herseninfarct. Zij heeft er vier maanden revalidatie op zitten waar onder twee in revalidatie centrum de Vogellanden in Zwolle waar ze nu nog twee keer in de week heen gaat. Het herseninfarct heeft haar leven volledig op zijn kop gezet. De gevolgen van het herseninfarct zijn goed merkbaar. Ze heeft hemiparese (een onvolledige verlamming) aan haar linkerkant en NAH (niet aangeboren hersenletsel) opgelopen.
Ineke verteld dat ze vanuit de Vogellanden de raadsvergaderingen heeft gevolgd. Vooral het onderwerp Cittaslow heeft ze met belangstelling gevolgd, omdat dit in haar portefeuille zit. Tijdens de laatste raadsvergadering, die ze thuis volgde, begreep ze dat de stemming weer zou staken. Ze voelde een plichtsbesef en betrokkenheid als volksafgevaardigde. Haar gebood om duidelijkheid te verschaffen. Terwijl ze praat is duidelijk te horen dat zij bijwerkingen van de ziekte heeft, ernstige vermoeidheid bijvoorbeeld. Het is te merken dat ze moe wordt en we handelen de rest van het interview per e-mail af.
Vanwaar dan toch die best wel duidelijke tweet richting de journalist, emoties? “Nee, goed over nagedacht. Als raadslid ben je altijd kwetsbaar dat hoort er een beetje bij. Je bent ook altijd afhankelijk van de journalisten, wat schrijven ze over je, hoe brengen ze het en de goede doen aan hoor en wederhoor dus de verschillende kanten te laten zien. Deze journalist heeft mij nooit niks gevraagd. Heeft op geen enkele manier moeite gedaan. Hij verteld zijn waarheid. Hij had me kunnen bellen, net als jij dat deed. Hij had op zoveel manieren informatie in kunnen winnen. Hij heeft ervoor gekozen dat niet te doen. Hoe moeten politici en burgers elkaar vinden als de pers haar onafhankelijke status vergooit en niet meer aan hoor en weder hoor doet, haar werk niet meer doet? Vandaar ook dit interview, mijn verhaal, het verhaal achter de mens Ineke Burink. Ik heb niks meer te verliezen.
Hoe nu verder? “Ik weet het niet, eerst mijn eigen leven weer op de rit, hoe dat dan ook zal zijn. Artsen durven niet aan te geven in hoeverre ik weer zal herstellen. Ik hoop dat ik weer voor 80% de oude word”. Of ik ooit mijn werk in de zorg weer op kan pakken en ook het raadswerk weer volledig kan doen? Ik hoop het, heb het altijd met veel plezier en passie gedaan maar andere dingen gaan nu voor tenzij…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.