toon kijkcijfers

Als raadslid trek je geen volle zalen. Die illusie heb ik ook nooit gehad. Bij ‘dichtbij de mensen’ thema’s als de toekomst van het onderwijs, de bieb of het zwembad is de publieke tribune goed gevuld. Maar vaker acteren wij op de maandagavond voor lege stoelen. Een plukje ambtenaren, wat schaduwfractieleden, een betrokken inwoner, dat is het meestal wel. Deze week maakte mijn hart echter een vreugdesprongetje. Ik kreeg de kijkcijfers van de raadsvergaderingen van het net afgelopen raadsjaar onder ogen.

En die vielen mij bepaald niet tegen!

Zoals in veel gemeenten worden ook de raadsvergaderingen in Olst-Wijhe live via het internet uitgezonden (https://olst-wijhe.raadsinformatie.nl/live). Dat gebeurt om twee redenen. Allereerst vervangen de opnames de aloude notulen. Als je wilt weten wie, wat, wanneer heeft gezegd kun je dat nazoeken. Op de seconde nauwkeurig! Met een ‘zo heb ik het niet gezegd’, komt geen raadslid meer weg. Niks geen geblader of gezoek meer in de notulen. Gewoon even scrollen, een prachtig systeem. Confronterend, dat ook. Enige ijdelheid is mij niet vreemd. Ik kijk dus weleens terug. En eigenlijk valt het mij nooit mee. Een scherpe opmerking tijdens de raad blijkt achteraf vaak toch net even wat minder scherp.

Tweede reden van de live internetuitzendingen is natuurlijk om inwoners en andere belangstellenden de gelegenheid te geven om de raadsvergaderingen te volgen zonder fysiek aanwezig te zijn. Dus vanuit een luie stoel of aan de keukentafel. Tussen september 2016 en juli 2017 werd 1300 keer live ingeschakeld bij de 16 raadsvergaderingen. En dat viel mij, zoals geschreven, bepaald niet tegen.

Dé kijkcijferhit was de raadsvergadering van 8 mei jl. En dat is niet verwonderlijk. Het omstreden huisvestingsplan voor het basisonderwijs stond toen op de agenda. De publieke tribune zat vol terwijl de vergadering door ruim 400 belangstellenden online werd gevolgd. Ruim 100 belangstellenden keken in de dagen na de vergadering wie nu precies wat had gezegd.

Naast de 1300 live volgers keken 1700 belangstellenden delen van de vergaderingen in het seizoen 2016/2017 terug. Dat geeft een totaal van 3000. Dat zullen best vaak de dezelfde mensen zijn, maar ik vind het toch een bemoedigend aantal.

Een aanmoediging.

Een aanmoediging om meer online te doen als gemeente. Olst-Wijhe heeft weliswaar de beschikking over een keurige website maar op Facebook, toch het sociale medium bij uitstek, is de gemeente afwezig. En dat geldt ook voor de meeste politieke partijen. Een spreekuur van de burgemeester op Facebook, wethouders die een plan toelichten tijdens een chatsessie, fracties die online het gesprek aan gaan met inwoners over een belangrijk onderwerp. Het kan allemaal, de technische mogelijkheden zijn er.

Nu nog de guts om er echt iets mee te gaan doen.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.