toon de krant

Als lokaal politicus hoor je op de hoogte te zijn van wat er in je gemeente speelt. Dé krant is daarbij een belangrijke bron van informatie. Zo las ik vandaag dat het Olster sportcafé de Hooiberg een standje van B. en W. heeft gekregen vanwege geluidsoverlast. De buren hadden geklaagd, vandaar. En daar wil ik dan eigenlijk wel het fijne van weten. Of het buitensporige overlast is of dat het om muggenzifterij gaat. Maar dé krant is meer dan een fijne bron van informatie. Het geeft de lokale politiek een podium en fungeert daarmee tegelijkertijd als waakhond van de democratie. Dat klinkt allemaal wat gedragen, maar zo is het wel.

De vraag is wel voor hoelang nog.

Want zoals alle kranten heeft ook dé krant, in ons geval de Stentor editie Salland, moeite om het hoofd boven water te houden. Met de komst van het internet is het verspreiden van nieuws niet langer het exclusieve domein van journalisten. Dat heeft consequenties. In de tweede helft van de vorige eeuw had je in Salland nog de keuze uit drie regionale dagbladen. Het Sallands Dagblad uit het rooie Deventer of de protestant-christelijke Zwolse Courant. En bij ons thuis lag het katholieke Overijssels Dagblad op tafel. Mijnheer pastoor checkte dat persoonlijk. Anno 2017 resteert de Stentor editie Salland. Onderdeel van de Belgische Persgroep. Een regionale krant met veel landelijk nieuws uit het Algemeen Dagblad, nieuws uit uithoeken als IJsselmuiden, Gramsbergen, Borculo en gelukkig ook nog een toefje Salland. De regio Salland werd eind vorige eeuw gecoverd door pak ‘m beet tien professionele journalisten en dat zijn er nu hooguit vier.

Een zorgelijke ontwikkeling. Althans, dat vind ik. Ik moet er echt niet aan denken voor het nieuws aangewezen te zijn op het nepnieuws van Facebook of de ‘wij van WC eend, adviseren WC eend’ persberichten van de gemeente zelf. Om over het klepperende vuilnisvat dat Twitter heet maar te zwijgen. Ik vind daarom dat de overheid de onafhankelijke dagbladjournalistiek de helpende hand moet reiken.

Hoe dan?

Volgens hoogleraar Journalistiek Jeroen Smit moet wij het vergaren van nieuws als een ouderwetse nutsfunctie zien. Een nutsfunctie die de gemeenschap geld mag kosten. Ik ben het hartgrondig met hem eens. Waarom gaat er jaarlijks wél € 12 miljoen overheidsgeld naar RTV Oost en schuiven de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte de lokale omroepen € 1,30 per woonruimte toe? Wat mij betreft kan dat best een tandje minder. Minder plaatjes draaien, een quiz schrappen, iets minder leuteren en valt er voldoende geld vrij om er een stimuleringsfonds voor de lokale dagbladjournalistiek mee te vullen. Wij betrekken de Hogeschool Windesheim er als opleidingsinstituut bij. De provincie Overijssel wordt het bevoegd gezag. Dit vanzelfsprekend op gepaste afstand.

Journalistiek is een ambacht en de regionale krant kun je niet missen, geen dag. En aan een waakhond heb je alleen maar wat als ie af toe en ook blaft. Welk Overijssels statenlid pakt deze handschoen op?

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.