subsidie voor koesteren historische gemalen sluizen en stuwen

“Verspreid over ons gebied zijn nog diverse waardevolle waterwerken zichtbaar die herinneren aan de eeuwenlange strijd tegen het water”, reageert bestuurder Herman Odink. “Zonde om verloren te laten gaan. Ze vertellen allen hun eigen verhaal.” Het waterschap stelt jaarlijks 40.000 euro beschikbaar voor herstel hiervan.

In de subsidieregeling watererfgoed staan criteria voor het steunen van initiatieven van derden voor behoud van watererfgoed. Dit zijn oude waterschapobjecten die voormalig eigendom waren van het waterschap, maar nu in bezit zijn van veelal historische verengingen of stichtingen. Odink: “We ontvangen zo nu en dan verzoeken om bij te dragen aan het restaureren van cultuurhistorische waterobjecten die we niet meer in beheer hebben. Met de subsidieregeling kan het waterschap weloverwogen een bedrag beschikbaar stellen of bewust afzien van financiële ondersteuning.”

Vaak is het erfgoed nog prominent aanwezig, zoals gemalen of dijkstoelhuisjes, “Maar”, zegt Odink, “wie er oog voor heeft, ziet meer. Bijvoorbeeld een oude dijk in de stad of een merkwaardige bult midden in het landschap waarop vroeger mensen en vee bij een dreigende overstroming een veilige plek zochten.”

Vragen of interesse? Neem dan contact op met het waterschap via 088 – 233 1200 of info@wdodelta.nl of kijk op staging2.wdodelta.nl onder Watererfgoed.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.