sallandse jeugd het komende weekend weer massaal naar lichtenvoorde

Iedereen zijn eigen feestje. Maar voor Britt, Jim, Mayke, Kaj, Lotte, Jacco en Niek, allemaal uit Salland, gaat het vooral om het brekk’n en angoan en de cross. Het zijn plattelandsjongeren voor wie een bezoek aan de Zwarte Cross vooral een bevestiging is van hun identiteit. “Het is een mooi festival, lomp en onbenullig!”

Britt (18) uit Nieuw Heeten; Jim (18) uit Nijverdal; Mayke (16) uit Heino; Kaj (18) uit Raalte; Lotte (15) uit Heino; Jacco (19) uit Schoonheten en Niek (19) uit Heeten kennen die jongeren uit Splo die figureerden in de spraakmakende documentaire ‘Brommers kiek’n’. Het zijn een beetje dezelfde types. De een wil het leger in (Kaj), de ander gaat naar het Cibap (Britt), maar de meesten volgen opleidingen op het gebied van veehouderij en landbouwtechniek.

Ze hebben maar liefst vier startbewijzen voor de brommercross. Jacco bouwde een brommerblok in het frame van een motor; Jim doet mee op een scooter en Kaj en Niek gebruiken een oude brommer. Ze hebben koeienpakken gekocht om hun races wat op te leuken. Door hun startbewijzen mogen ze ook op het rennerskwartier slapen. Zij met hun vieren en ieder een hulpje. Daar gaan de drie jongedames voor door. Ze nemen een ‘gewone’ caravan en een grote stacaravan mee om in te slapen. Jacco: “Die startbewijzen hebben we op internet kunnen kopen. Zo’n beetje een maand geleden zijn we naar Voorthuizen gereden om ze op te halen. Drie weken geleden hebben we de stacaravan gekregen. Die andere caravan had ik al. Die heb ik vorig jaar meegehad naar de Zwarte Cross.” Niek: “Op het rennerskwartier is de boel ook veel beter voor mekaar dan op de gewone camping. Daar heb je bijvoorbeeld betere douches.”

Geen alcohol
Als we de jongeren die woensdagavond bezoeken, zijn ze in de weer met de stacaravan. De andere caravan is al volgetekend/geschilderd met beeltenissen van de leden van Normaal. Op de stacaravan prijkt Jovink. Gedaan door Jacco’s moeder. Maar er moet nog meer op. En ze timmeren een paar slaapruimtes in de stacaravan af. Werken dus. En vooral voorpret. Behalve Lotte zijn ze allemaal al meerdere keren naar de Zwarte Cross geweest. Mayke en Lotte mogen allebei nog geen alcohol drinken. Vinden ze allebei niet erg, melden ze. “Ik ben gek genoeg van mezelf”, zegt Mayke. “Ik vind het ook wel grappig. Kan ik de anderen lekker uitlachen als ze dom doen!”

En waarschijnlijk zal er genoeg te lachen zijn. Want als we de heren en dames vragen naar hun favoriete Zwarte Cross-herinneringen, gaat het al snel over modder. Jim: “Lekker ouwehoeren, mekaar flink door de modder trekken. Sprintjes trekken. Smijten.” Kaj: “Ik heb daar nog een keer moeten rennen voor de bewaking. Ik wilde onder een hek door op een plek waar dat niet mocht. Ze hebben me niet gepakt. Zo lang ze maar geen scooter bij zich hebben…” Navraag bij die anderen leert dat die laatste zin iets te maken had met een recentelijk incidentje. Maar wie of wat? “Laten we daar maar niks over zeggen.”

Normaal
Jacco: “Ik kwam als kind al op de Zwarte Cross. Ik doe nu voor de derde keer mee met de crosswedstrijden. Ook gewoon ouwehoeren, het gaat me niet erom de snelste te zijn. Nee joh, een stukje crossen, stoppen bij een paar bekenden, een praatje maken en hup, weer verder.” Niek: “Voor mij wordt dit de zevende keer. Ik vind het wel echt jammer dat Normaal nu is gestopt. Die horen er ook bij, Ik heb ze ooit zeven keer in een jaar tijd gezien. Dat moest. Donders brekk’n. Ik vind Normaal nog steeds het mooist. Jovink en Bökkers zijn ook wel leuk, maar ze zijn geen Normaal.”

Voor de dames en heren worden het drie dagen drinken, crossen en bandjes kijken. In volgorde van prioriteit. En gek doen dus. Kaj: “En hopen dat je heel terug komt en geen botten breekt!” Met de cross bestaat dat risico natuurlijk, maar verder niet echt. Trammelant hebben ze nauwelijks op de Zwarte Cross gezien. Jacco: “En als je het daar maakt, dan word je ook van het terrein gezet. Maar het is verder vooral ouwehoeren. Ik ging ooit een keer hard om bij Jovink. De hele rug kapot. Maar meteen hielp iedereen me omhoog.”

Of ze tenslotte nog een antikatertip hebben voor de andere Zwarte Cross-gangers uit Salland? “Blijven drinken!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.