ruim 150 voorstellingen tijdens deventer op stelten

Foto: De parade van KompleX Kapharnaüm, die ook te zien is tijdens Deventer op Stelten. Foto: KXKM

‘Deventer Op Stelten’ pakt dit jaar groots uit met op zowel vrijdag- als zaterdagavond twee grote parades. Op de Brink start de paradevoorstelling ‘Firebirds’ van Theater Titanick (Duitsland). Met een vliegwedstrijd als uitgangspunt banen vijf roekeloze waaghalspiloten zich via de Welle een weg door de stad met hun fascinerende en vreemdsoortige vliegmachines. De parade wordt begeleid door opzwepende livemuziek van de Franse fanfare Le Snob, special effects en vijftien amateurspelers uit Deventer. Tegelijkertijd begint op de Houtmarkt ‘Figures Libres’ van KompleX Kapharnaüm (Frankrijk). Deze grootschalige parade met gigantische projecties op gebouwen, livemuziek en theater gaat via de Verzetslaan, Leeuwenbrug en Keizerstraat naar de Brink. De 28 spelers transformeren de stad tot een moderne speelplaats. Op gevels en muren verschijnen gezichten, allemaal verschillend, elk getuige van een unieke geschiedenis.

Urban
Spektakel is er ook met Cia Maduixa (Spanje) dat in de Boreeltuin de Nederlandse première van ‘Mulïer’ brengt. Deze dans op stelten is een eerbetoon aan alle vrouwen die eeuwen lang hebben gestreden tegen onderdrukking, en nog steeds vechten om vrij te kunnen bewegen. Nofit State Circus en Motionhouse (UK) hebben hun disciplines samengebracht in ‘Block’, een spectaculaire mix van circus, dans, theater en urban invloeden. Op de Beestenmarkt worden twintig metershoge blokken door zeven artiesten afgebroken en weer opgebouwd, als metafoor voor het leven in de moderne stad, haar tegenstellingen en uitdagingen. Close-Act (Nederland) speelt op de Brink de speciale productie ‘Convoy Red’: een muzikale parade met een slagwerkmobiel, negen steltdansers, rook en een gigantische vogel. Getooid in imposante, rode kostuums torenen de steltdansers hoog boven het publiek uit.

Aquarium
Verder zijn er voorstellingen van Cie Woest (bewegingstheater door vijf vrouwelijke performers op de Nieuwe Markt); Arch8 (met een absurdistische performance met moderne dans op alledaagse plekken, dwars door stad; wel zijn gratis tickets nodig) en Groupe Fluo met ‘Fossil’ (een kruising tussen installatie en een live performance in de Grote of Lebuinuskerk). Op de Brink en in de winkelstraten zijn verder een aantal kleinere theateracts te zien: de humoristische solo-act ‘Perfect Working Order’ van Cie 1 Watt (Frankrijk), de kleine, mechanische robot Klug (Frankrijk), metershoog springende steltenacrobaten in ‘Conquête Speciale’ van Tac O Tac (Frankrijk) en Exoot (Nederland) met het rondrijdende aquarium ‘ScubaBianchi’ en de interactieve oldtimer ‘Ami6’. Op het Klooster brengt Circo Ripopolo (België) de kleine, non-verbale circusvoorstelling ‘Dopo Ripopolo’. Campi Qui Pugui Produccions (Spanje) speelt op het Boreelplein de komische straatvoorstelling ‘Manneken’s Piss’, geïnspireerd op de beroemde Manneken Pis fontein uit Brussel. Op het Lamme van Dieseplein laten twee eigenaardige imkers van Artizani (UK) in ‘Bees’ zien wat bijen doen als ze niet zoemen.

Sociale groep
Theater Gajes (Nederland/Deventer) heeft samen met tien theaterstudenten een speciale festivalproductie gemaakt. In ‘Het Beloofde Land’ krijgt het publiek de kans om deel uit te maken van een nieuwe sociale groep.
‘Voorstad Verbindt’ is een sociaal kunstproject in de Deventer wijk Voorstad van Kim Arntzen. Zij laat op zondag op de Brink ‘De langste sjaal in rood en geel’ en een grote bewegende adelaar (het wapen van Deventer én van Go Ahead Eagles) zien.

Het programma van Deventer op Stelten duurt op vrijdag van 20.30 tot 24.00 uur; op zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur en van 20.30 tot 24.00 uur en zondag van 12.30 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie staging2.deventeropstelten.nl.

Kader met raster: Betaling
Voor een aantal voorstellingen dienen de bezoekers een ticket te kopen. In de grote zaal van de Schouwburg speelt Les Rois Vagabonds (Frankrijk) de Nederlandse première van ‘Concerto pour deux Clowns’, een topvoorstelling met mime, acrobatiek, bijzondere effecten en klassieke muziek door twee clowns. In de kleine zaal van de Schouwburg is ‘Aneckxander’ van Alexander Vantournhout en Bauke Lievens (België) te zien, een solo voor één acrobatisch lichaam. Ticketverkoop via staging2.deventerschouwburg.nl. Het Theaterschip (Nederland/Deventer) speelt de locatietheatervoorstelling ‘Hoogmoed’. Drie nieuwe en drie ervaren theatermakers hebben met twintig jonge spelers een drieluik gemaakt rondom het thema ‘hoogmoed’, waarbij drie zeecontainers als omgekeerde kijkdozen fungeren. ‘Hoogmoed’ is toegankelijk met tickets (5 euro), verkrijgbaar via staging2.theaterschip.nl.

Kader met raster: Hoogtevrees
Even een break nodig van het buitentheater? Kom dan ook dit jaar naar muziekfestival ‘Hoogtevrees’ in het hart van het Worpplantsoen. Op het programma dit jaar onder meer Paul Sinha, André Brasseur, Jo Goes Hunting en DAAU. Daar is ook het jonge circusgezelschap Collectif À Sens Unique te zien met de acrobatische voorstelling ‘Léger Démêlé’. In het Burgerweeshuis is er een speciaal festivalcafé (met tuin) voor een hapje en drankje, optredens van het Mobiele Naaiatelier en Juke-O-Cycle en een (nachtelijk) danscafé.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.