rtl4 te gast bij noordman lemelerveld

Foto: Niels Noordman wordt door Julia Fellers geïnterviewd in de nieuwe en bijzondere Varkenshoff van de familie Noordman in Lemelerveld.

Behalve die bestaande stallen met vierhonderd zeugen en vierduizend vleesvarkens (met Beter Leven-keurmerk en 1 ster) onder de naam Veldhoek Porc trekt ook de nieuwgebouwde Varkenshoff de aandacht. “We zijn graag innovatief bezig, zoeken naar nieuwe wegen in de varkenshouderij. Dit concept Varkenshoff is gericht op de natuurlijke behoeftes van varkens. Eigenlijk doen de dieren hier binnen wat ze buiten zouden doen, alleen is er geen waterpoel. Maar ze kunnen vreten van de kruiden en struiken die ook veel fijnstof opvangen, rondscharrelen door het stro, in leefgroepen bij elkaar blijven en ze hebben veel ruimte en licht.”

Bij de ontwikkeling en bouw van de Varkenshoff, die inclusief ontvangst- en vergaderruimte pas na de zomer helemaal klaar zal zijn, werkte de familie Noordman samen met ID Agro, Geissler Installatietechniek en Nijenkamp Stalinrichting, allemaal in Lemelerveld gevestigd, waardoor het een echt lokaal project is geworden. “En uniek want dit bestaat nog nergens in Nederland”, zo wil Herbert wel kwijt. De eerste zeugen en biggen zijn pas enkele weken geleden in de Varkenshoff gekomen en kunnen behalve vanuit de ontvangstruimte ook vanaf een hoge loopbrug in de stal worden bekeken. Wat opvalt, is de rust en ruimte, ook nu de nieuwe stal nog niet eens volledig in gebruik is.

Proeven
Uiteindelijk zullen er twintig zeugen met hun biggen rondscharrelen. “Of dit dan diervriendelijk Beter Leven-keurmerk sterrenvlees wordt? Daar zijn we nog niet eens serieus mee bezig geweest. Een ster moet gemakkelijk haalbaar zijn, misschien wel drie sterren. Voor de afzet denken we trouwens eerder aan het zelf gaan vermarkten van het vlees.”
Te zijner tijd wil echtgenote Annemarie het eerste vlees van dieren uit deze stal graag zelf proeven. “Omdat ze van allerlei kruiden snoepen, verwacht ik een bijzonder smakelijk stukje varkensvlees. We zijn echt heel benieuwd.” Ze is blij met de tv-aandacht voor Varkenshoff, maar benadrukt dat Veldhoek Porc, een zogenaamd gesloten bedrijf (‘van zaadje tot karbonaadje’), voor de familie zeker zo belangrijk is. En dat hun bijzondere werkwijze als innovatieve voorlopers niet gezien moet worden als veroordeling van collega-varkenshouders die meer traditionele stallen hebben. “Elke keuze die je maakt als varkenshouder moet echt bij je passen. Ieder doet het op zijn eigen manier. Zo’n innovatieve nieuwe afdeling als deze Varkenshoff kan ook alleen maar als je basis in orde is.”

Geen oordeel
Erik Back, veehouder in Lutten en oud-voorzitter van landbouworganisatie LTO in Overijssel, komt ook een kijkje nemen bij de tv-opnames in Lemelerveld. Hij is een van de initiatiefnemers van het programma Foodmakers. Behalve de wekelijkse tv-programma’s wil Foodmakers ook een platform zijn voor iedereen die wil weten waar zijn of haar voedsel nu vandaan komt. Het is geen reclameprogramma voor de landbouw, zo stelt Back. “We willen een objectief beeld van de agrarische sector geven, zowel traditionele als meer innovatieve bedrijven. Dat kan soms lastig zijn, want je praat over zaken waar iedereen heel snel een eigen mening over heeft. We laten dus de keuzes zien die boeren maken, maar zeggen er niet bij of die nu goed of fout zijn.”

Zoon Niels Noordman werkte in ieder geval graag mee aan de opnames. “Dit is een mooie kans om te laten zien waarom wij het hier zo doen. Het is zo belangrijk burgers te informeren over ons werk. Veel mensen weten zo weinig over de varkenshouderij. Veel kritiek die je hoort is te wijten aan onwetendheid.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.