roggemaaiersdag is aftrap stoppelhaene

De Roggemaaiersdag heeft een druk programma. Het rogge maaien zelf is natuurlijk de hoofdmoot. Ervaren dorsers laten zien hoe je met de ‘zich’ een heel perceel rogge maait. Bindsters demonstreren hoe je van de rogge garven maakt en van die garven weer een gast. Iedereen kan leren hoe je de rogge aan de gast zet en meedoen aan de verkiezing van de mooiste gast.

Sallandse Boer
Een belangrijk moment tijdens de Roggemaaiersdag is de bekendmaking van de Sallandse Boer 2017. Wie gaat tijdens Stöppelhaene de boerenstand vertegenwoordigen én is ambassadeur van het Oogstgaveproject. Wim Jalink uit Dalfsen is nu nog Sallandse boer 2016. Op een ludieke manier wordt bekend gemaakt wie dit jaar de belangrijkste gast op de Roggemaaiersdag is.

Basisschool de Bolster actief
Groep 6 van basisschool de Bolster is dit jaar actief betrokken bij de Roggemaaiersdag en het oogstgaveproject. Sallandse boer 2016, Wim Jalink, zal in de klas vertellen over oogsten, Roggemaaiersdag, Stöppelhaene en over het oogstgaveproject. Ook gaan de kinderen zijn bedrijf bezoeken om meer te leren over de melkveehouderij. Tijdens de Roggemaaiersdag zullen de kinderen brood en aanverwante producten verkopen. De opbrengst daarvan gaat naar de oogstgave van dit jaar, ‘Groentetuinen in Nicaragua’.

Kinderen
Voor kinderen is het een prachtig te kijken naar het rogge maaien, al was het alleen maar omdat het ook hartstikke leuk is te rennen en te vliegen over de gemaaide akker. Uiteraard kunnen ze ook een ‘haantje’ beplakken met zaad en mee naar huis nemen. Vrijwilligers van de Stöppelhaene-commissie Verlichting en Versiering vertellen de kinderen én hun ouders ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen  maken of mee kunnen doen aan de optocht tijdens Stöppelhaene. Er is een demonstratie van het plakken met zaden en andere oogstproducten.

Streekproducten
Roggemaaiersdag is op het terrein van Landwinkel ‘De Knapenvelder’. In de winkel zelf kun je terecht voor al je streekproducten. Daarnaast worden er op het terrein koffie met krentenwegge, frisdrank, broodjes hamburger of worst van biologisch varkensbedrijf Neimeijer uit Heino en boerenijs van de Rosahoeve uit Raalte verkocht.

Meer info
De Roggemaaiersdag is zaterdag 22 juli, van 10.00 tot 14.00 uur bij Landwinkel de Knapenvelder, aan de Knapenveldsweg in Raalte. Hartstikke leuk voor jong, interessant voor oud. En prachtig voor iedereen die Salland beter wil leren kennen.
Meer informatie over de Roggemaaiersdag: staging2.stoppelhaene.nl/roggemaaiersdag.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.