resultaten monitor sociaal domein overijssel bekendgemaakt

De Overijsselse gemeenten scoren goed op het geven van informatie op diverse manieren (52%). Via verschillende kanalen wordt de informatie voor burgers aangeboden. Hierbij valt te denken aan huis aan huis bladen, internet en de sociale media.

Daarnaast scoren gemeenten goed op het stimuleren van burgerinitiatieven. Burgerinitiatieven zijn initiatieven van burgers die zich inzetten om een bijdrage te leveren aan de samenleving bijvoorbeeld door zich in te zetten voor de leefbaarheid. 50% van de deelnemers geeft aan dat hun gemeente deze initiatieven stimuleert.

Toch zijn er ook verbeterpunten voor gemeenten. De vindbaarheid van onafhankelijke cliëntondersteuning kan verbeterd worden. 20% van de respondenten geeft aan dat inwoners gewezen worden op de beschikbaarheid van deskundige en onafhankelijke cliëntondersteuning. 25% geeft aan dat de cliëntondersteuning werkelijk onafhankelijk is van de gemeente en 13% geeft aan dat cliëntondersteuning (zorg, Wmo, jeugd en langdurige zorg) integraal georganiseerd is, zodat cliënten met maar één cliëntondersteuner te maken krijgen. Zorgbelang Overijssel is van mening dat cliëntondersteuning altijd integraal moet worden aangeboden zodat inwoners niet van het kastje naar de muur gestuurd worden en ondersteunt gemeenten hier graag bij.

In een samenleving waar de burger centraal staat is het belangrijk om te weten wat burgers ervaren of verwachten van de gemeente. Toch geven slechts weinig inwoners aan dat de gemeente burgers raadpleegt over bijvoorbeeld mantelzorgbeleid (24%) , inkoopbeleid (6%) of het betrekken van jongeren (8%) op een aansprekende manier.

Zorgbelang Overijssel is van mening dat raadplegen van inwoners heel belangrijk is en heeft hiermee al ruim 25 jaar ervaring. Gemeenten krijgen vooraf inzicht in de wensen en verwachtingen van hun inwoners en gedurende het zorgproces of de ondersteuning kunnen de kwaliteit en tevredenheid worden gemonitord. De gemeente kan tijdig ingrijpen om fouten en klachten te voorkomen en de klantgerichtheid kan worden gestimuleerd. Met de resultaten van de raadpleging kan beleid en uitvoering worden geëvalueerd en bijgesteld om zo de inwoner nog beter van dienst te kunnen zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.