raad raalte akkoord met overdracht hoogerheyne

Dat voorstel haalde het niet. Negen gemeenteraadsleden (alle oppositiepartijen, minus BurgerBelangen) stemden voor, veertien tegen. Overigens nam Ben Nijboer (BurgerBelangen) niet deel aan het gesprek. Hij is voorzitter van Stichting Sportbelangen Heino en koos er dan ook voor om op de publiekstribune te gaan zitten.

Ook tijdens de bespreking waren er wisselende geluiden te horen. PvdA, Lokaal Alternatief, SP, VVD en D66; allemaal twijfelden ze. Want hoe groot was de steun in Heino voor dit plan? Was PB niet tegen? Zouden de inwoners van Heino er niet meer over te zeggen moeten hebben? Egbert Den Daas (Lokaal Alternatief) plaatste vraagtekens bij de cijfers van SSH. “Maar weinig mensen in Heino vinden dit een goed idee”, zei hij. “Heeft de wethouder wel de businesscase gezien? PB heeft ook haar bedenkingen. Er is een veel minder groot draagvlak dan wordt gesuggereerd.” SP’er Harry van Kampen noemde Hoogerheyne een ‘vergane glorie accommodatie’. “Daarmee wil de stichting extra geld binnenhalen? Een oude auto brengt ook niet veel geld op…”

Wethouder Hiemstra stelde echter dat er genoeg draagvlak bij de Stichting en de vier sportverenigingen die gebruik maken van Hoogerheyne. De verwarring had volgens hem alles te maken met de vakantieperiode, waardoor bepaalde gesprekken vertraagd hadden plaatsgevonden. “PB heeft maandag om tafel gezeten met de stichting en de sportvereniging en daar is uit voortgekomen dat PB de plannen zal ondersteunen. Wel met nog één vraag: hoe zit het met de financiën.”

Ruis
Dat werd later overigens niet geheel onderschreven door twee leden van PB die zich, vergezeld door Egbert den Daas, bij de perstafel meldden. “Wij wilden echt uitstel van bespreking in de raad. Daar hebben we maandag tijdens het gesprek nog om gevraagd.” Den Daas: “Waarom de wethouder wat anders zegt? Dat lijkt me logisch. Ze willen die bezuinigingen erdoor drukken.”

Toch lijkt het erop dat het om ruis gaat. David Godeschalk, voorzitter van PB Heino zegt er een paar dagen later het volgende over. “We hebben tijdens het gesprek met de sportverenigingen en Stichting SSH gezegd dat we er geen bezwaar tegen hadden als het tijdens de raadsvergadering zou worden behandeld. Uitstel vonden we beter, dat wel, maar we hebben niet gezegd dat het niet mocht. En uitstel, waarvoor doe je dat dan eigenlijk?”

Minimaal
Belangrijker vindt hij dat er meer duidelijkheid komt over de financiële steun van de gemeente. “We vinden dat Raalte zich er een beetje gemakkelijk van af maakt. De financiële onderbouwing is slechts minimaal opgenomen in het convenant. Wij vinden dat de sportvoorzieningen in Heino, mits het sportniveau hier op hetzelfde niveau blijft, minimaal gelijkwaardig moeten blijven aan het huidige niveau.”

Wethouder Gosse Hiemstra had eerder al een basisbedrag van 1,7 miljoen euro toegezegd. Dit op basis met een vergelijk met soortgelijke projecten in andere dorpen. De plannen zullen echter naar verwachting, afhankelijk van het wensenpatroon, tussen de 3 en 5 miljoen euro gaan kosten. Het bewerkstelligen van de rest van de financiering ziet hij als een gemeenschappelijke verplichting van het dorp en de gemeente.
De stichting neemt per september dit jaar of per 1 januari 2018 het eigendom, de exploitatie en het beheer van de sporthal over van de gemeente Raalte. De stichting koopt de sporthal voor een symbolisch bedrag van 1 euro. De grond blijft in handen van de gemeente. Het bestuur van de stichting zal zich na de overname gaan richten op planvorming voor (ver)nieuwbouw van de sporthal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.