plannen lelystad uitklimroute boven wijhe en olst van de baan verder weinig wijzigingen

Alle conceptplannen voor het luchtverkeer boven Salland blijven (grotendeels) zoals ze zijn. Inclusief een aanvliegroute over de lijn Zutphen-Colmschate-Heeten-Raalte en een aanvliegroute over Rijssen-Nijverdal/Hellendoorn-Luttenberg-Lemelerveld-Hoonhorst en Dalfsen. En ook de wachtruimte boven de noordelijke Sallandse Heuvelrug is nu een gegeven.

Bijna twee weken geleden maakte het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de definitieve plannen bekend. Luchtvaartdeskundige Alexander ter Kuile, thans woonachtig in Haarle, is woordvoerder van de Werkgroep Luchtruim Overijssel, een samenwerkingsverband van bewoners en politici (waarin Dalfsen namens de Sallandse gemeenten het voortouw neemt). Hij weet alles van de gevolgen van de opening van Lelystad Airport voor de burgerluchtvaart per 1 april 2019. Er is in elk geval ook goed nieuws voor een deel van de bewoners van Twente. “Duitsland heeft geëist dat de aanvliegroute vanaf Haaksbergen, die dus ook over Salland komt, op 18.000 voet de grens passeert. Dat is 8.000 voet hoger dan Nederland wilde. Dat betekent dat het aanvliegende verkeer tussen Haaksbergen en Lemelerveld in totaal 12.000 voet moet zakken om op de juiste hoogte door de poort bij Zwolle te vliegen. Dat is een flinke daling. Daarom zal het motorvermogen laag zijn en de luchtremmen uit. Dat betekent minder lawaai. Maar vanaf Lemelerveld zit het luchtverkeer op 6.000 voet hoogte, zoals dat eerder ook was aangekondigd. Bij Dalfsen kan het in sommige gevallen, afhankelijk van de landingsbaan die bij Lelystad gebruikt gaat worden, zelfs zakken tot 4.000 voet.”

Wachtruimte
En ook de wachtruimte in het luchtruim van Salland, daar waar de vliegtuigen, in het geval van drukte of onverwachte weersomstandigheden extra rondjes zullen vliegen, blijft gepland boven Luttenberg, Lemelerveld, Dalmsholte, Hellendoorn, Hulsen, Nijverdal en Haarle, dus boven de Sallandse Heuvelrug. “Daar zullen de vliegtuigen op een hoogte van circa 6.000 voet (1.8km) , en soms zelfs 5.000 voet (1.5km), rondjes cirkelen. Het ministerie is wel realistisch als het zegt te verwachten dat dat in de zomer niet snel zal gebeuren, maar in de winter, bij mistig weer, kan die wachtruimte best wel een aantal keren gebruikt worden.”

En dan is er nog die aanvliegroute die over Colmschate, Lettele, Heeten en Raalte richting Lemelerveld en dan naar Zwolle en Lelystad gaat. “Ik zou als inwoner van oostelijk Raalte of Heeten niet blij zijn”, stelt Ter Kuile. De route was eerder min of meer bedekt opgenomen in de plannen, maar Ter Kuile signaleerde hem en attendeerde Salland er al eerder op. “Het aanvliegende verkeer komt op een hoogte van zes- tot zevenduizend voet over Colmschate. Rond Heeten en Raalte zitten die vliegtuigen, als het tegenvalt, op een hoogte van zesduizend voet. Die route komt uit het zuiden, dus van veel vakantiebestemmingen. Op dit moment hebben de militairen echter al aan de rem getrokken. Boven Brabant, Gelderland en Overijssel komen die vliegtuigen door militair luchtruim. En daar kunnen ze volgens Defensie niet elke dag gebruik van maken. Ook F16’s moeten wel eens oefenen. Mogelijk is die route daarom tot honderd dagen per jaar niet geopend. Dan zullen die vliegtuigen moeten omvliegen via Duitsland of de Noordzee en dan via Haaksbergen of Groningen het land binnen komen.”

Politiek
Ter Kuile benadrukt dat de opening van Lelystad voor de burgerluchtvaart vooral een politiek gemotiveerd besluit is. Het slot op Schiphol is immers de reden voor de opening van ‘dependance’ Lelystad. “Tot 2020 mag Schiphol maximaal 500.000 vluchten per jaar faciliteren. Dat aantal bereiken ze dit jaar. In 2020 mag Schiphol mogelijk weer groeien. Maar hoeveel, dat besluit is nog niet genomen. Lelystad gaat al in 2019 open. De luchtvaart in Nederland staat niet achter de opening van de Lelystad en ook buitenlandse maatschappijen protesteren inmiddels. Ze noemen Lelystad Airport een grap. Maar de politiek luistert niet. Nederland is namelijk grootaandeelhouder in Schiphol. Dat brengt geld in het laatje. Bij minder dan 10.000 vluchten per jaar is Lelystad bovendien ook nog eens verliesgevend voor haar eigenaar, de Royal Schiphol Group. Als Schiphol in 2020 voldoende uitbreidingsmogelijkheden krijgt, is Lelystad ook nog eens overbodig.”

Afwachten
Werkgroep Luchtruim Overijssel kondigt in elk geval aan in gesprek te blijven met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. “In september worden alle betrokken gebruikers van het luchtruim, dus ook Aeroclub Salland in Lemelerveld en vliegveld Teuge (dat door een verandering van de routes flink getroffen wordt, red.), geconsulteerd. Het wordt afwachten of het ministerie bereid is kleine wijzigingen door te voeren. Zoals het er nu uitziet, wordt Aeroclub Salland zwaar getroffen. Urenlang zweefvliegen kan zo meteen niet meer. Dan is die locatie nog maar weinig interessant.” Stichting Hoog Overijssel, een initiatief van bewoners van Dalfsen en Hoonhorst, is zich momenteel aan het voorbereiden op juridische stappen. U kunt HoogOverijssel ondersteunen via website staging2.hoogoverijssel.nl

Vrachtwagen
Lelystad mag van 2019 tot en met 2023 maximaal 10.000 vluchten per jaar ontvangen. Dat komt op een gemiddelde van circa 27 tot 28 vluchten per dag (vertrekkend en aanvliegend). Dat betekent dat de bewoners van de betrokken gebieden met twaalf tot vijftien vluchten per dag te maken krijgen. Op een hoogte van zesduizend voet, is het geluid dan, wel wat afhankelijk van het gegeven of het aanvliegend of vertrekkend luchtverkeer is, te vergelijken met dat van een vrachtwagen die op 60 meter afstand 80 kilometer per uur rijdt.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.