peter moorman bestuurlijke vernieuwing

Tijdens de raadspleinsessie vorige week melde zich een inspreker. Dat zit zo. Tijdens een raadspleinsessie kan worden ingesproken over onderwerpen die op de agenda staan, maar ook over totaal andere onderwerpen. De inspreker, of beter gezegd inspreekster, was mevrouw Giny Hoogeslag. Zij deed een oproep aan de raadsleden om mede op zoek te gaan naar nieuwe vormen van samenwerking tussen overheid en inwoners. Giny gaf in een helder betoog aan dat inwoners willen meepraten en betrokken zijn bij beleidskeuzes. De tijd van ‘eens per vier jaar een kruisje zetten’ past niet meer in de nieuwe tijd. Komend najaar wil zij met een groep van mensen uit de Raalter samenleving hiermee aan de slag.

Haar oproep sprak mij erg aan. Ook vanuit D66 ben ik actief om burgers meer te betrekken bij de besluitvorming van de gemeente. Het door mij ingediende initiatiefvoorstel voor het aanstellen van burgerraadsleden heeft het helaas niet gehaald in de gemeenteraad. Maar we moeten verder. Vertrouw op de eigen kracht van mensen. Mensen zijn zo creatief dat ze steeds opnieuw zelf oplossingen vinden. De overheid moet deze kracht, vindingrijkheid en creativiteit van mensen ondersteunen en ruimte geven. De sleutel voor verandering ligt bij mensen zelf en de overheid moet daarbij aansluiten. Wat mensen voor zichzelf en anderen kunnen doen is veel belangrijker en effectiever dan wat de overheid kan doen.
Ik vind het een goede zaak dat Giny en haar medestanders niet meteen denken in oplossingen. Ze willen eerst met de inwoners in gesprek om de mogelijkheden te verkennen, met gastsprekers, ervaringsdeskundigen en misschien een excursie.

Van daaruit wil de groep in de loop van 2018 met de nieuwe raad gezamenlijk keuzes maken voor experimenten die passend zijn voor Raalte.

Ik ben blij met haar oproep, om los van partijbelangen, deze zoektocht aan te gaan.
Ik doe graag mee!

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.