peter moorman actieve informatieplicht

De Zegge VII. Morgenavond is het zover. Het finaledebat over De Zegge VII. De afgelopen tijd hebben mensen mij diverse keren gevraagd: “Wanneer is dat nou eens een keer afgelopen”. Ik kan me dat voorstellen. Aan de andere kant is het erg belangrijk om te weten hoe een dergelijk proces tot stand is gekomen en wat daarbij goed, maar ook fout is gegaan.

De opsteller van het rapport Marcel van Dam (niet de Marcel van Dam, maar een bestuurskundige met veel ervaring) heeft een zeer goed leesbaar rapport opgesteld. Mocht u tijdens de vakantie nog om leesvoer verlegen zitten, dan kan ik het rapport van harte aanbevelen.
Wat is nu de essentie van het rapport? Volgens mij is een van de belangrijkste punten, de informatieplicht van burgemeester en wethouders aan de Raad, of liever het gebrek daaraan. Om als Raad goed je werk te kunnen doen moet je over voldoende informatie beschikken. Het uitgangspunt is dat burgemeester en wethouders niet alleen inlichtingen moeten verstrekken op verzoek van een raadslid (passief), maar ook uit zichzelf de raad moeten voorzien van informatie, zodat de raad haar controlerende taak zo goed mogelijk kan uitvoeren.

Uit het rapport “De Zegge VII beschreven” blijkt dat meerdere malen niet voldaan is aan die plicht. Los daarvan zijn de afgelopen periode een tweetal moties van wantrouwen ingediend over andere onderwerpen, maar de essentie was het niet voldoen aan de informatieplicht door het college. Voor de toekomst moet je daaruit lessen trekken.

Informatie verstrekken betekent overigens niet: ik gooi een lading documenten over de schutting en ze redden zich er maar mee. Nee, het moet transparant en toegankelijk zijn. Daarom dien ik morgenavond namens mijn fractie een motie in om de informatiestroom aan de Raad te verbeteren. Ik hoop dat we daarmee in toekomst debacles als de Zegge VII kunnen voorkomen.

Peter Moorman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.