Home / archiefcentraal / nieuwe initiatiefgroep wil experimenteren met bestuurlijke vernieuwing in raalte

nieuwe initiatiefgroep wil experimenteren met bestuurlijke vernieuwing in raalte

Giny Hoogeslag uit Heeten sprak vorige week maandag, namens een zeskoppige naamloze burgerinitiatiefgroep, in tijdens een raadspleinsessie in het Raalter gemeentehuis. Haar oproep aan inwoners, ambtenaren en raadsleden? Denk mee en kom met initiatieven. De overheid zal veranderen. Laten we samen kijken wat er mogelijk is. “Dit zal tijd nodig hebben. Dit is niet revolutionair, maar het begin van een langzaam proces.”

De groep bestaat uit inwoners van Raalte, waarvan de meesten al jarenlang maatschappelijk actief zijn en heeft verder geen politieke kleur. Naast Giny gaat het om Dion van den Bersselaar uit Heeten (bekend met de ambtelijke wereld), Jasper Guldemond uit Broekland (eerder in PB Broekland en tot voor kort raadslid namens GB Raalte), Daniëlle Besten (bestuurlijk actief het in verenigingsleven in Heeten), Gerlant Zielman (columnist Salland Centraal en ex-PB Laag Zuthem) en Herman Holtmaat uit Luttenberg (die daar deel uitmaakte van verschillende commissies en besturen). Samen vormen ze een denktank die tot doel heeft om inwoners actiever te laten worden.

G1000
Giny is de initiatiefneemster. “Ik ben ooit eens door Jasper Guldemond gevraagd om ook kandidaat-raadslid voor GB te worden”, vertelt ze. “Daar ben ik niet op ingegaan. Ik heb geen politieke ambitie. Wel heb ik in de steunfractie meegedraaid. Gewoon om te leren. Door mijn werk voor Stimuland en Leader en dingen die ik over bestuurlijke vernieuwing had gelezen, begon ik erover na te denken.” Ze verwijst naar een initiatief als de G1000. “Daarmee zijn ze in Utrecht en Amersfoort aan het experimenteren. Kies steekproefsgewijs duizend willekeurige inwoners en laat ze meedenken over een onderwerp en er ook over beslissen. In Oldebroek loopt een traject met een burgerbegroting. De inwoners van de gemeente krijgen zelf 10 tot 15 procent van het gemeentelijke begrotingsbudget tot hun beschikking. Samen moeten ze er maar uit zien te komen, waar ze het geld voor willen gebruiken. En dat doen ze al voor het vierde jaar.”

Vechten
Met een aantal medestanders uit de wereld om haar heen, mensen die elkaar via via kenden, besloot ze het initiatief te starten. “En nu is het afwachten. De plaatselijk belangen hebben al aangegeven belangstelling te hebben om de mogelijkheden te verkennen en om ons heen horen we ook veel positieve geluiden. We denken erover om na de zomer een startbijeenkomst te houden. Brainstormen met alle aanwezigen, gastsprekers uitnodigen om inspiratie op te doen. Misschien dat we een kijkje kunnen nemen bij de pilots in het land.” En zo moet langzaam een denkproces op gang worden gebracht. “Want het kan anders”, stelt Herman. “In Luttenberg hebben we voor bepaalde zaken hard moeten vechten. Toen we een nieuwe sporthal wilden, waren veel ambtenaren daar tegen. ‘Dan wil elk dorp er een’. Maar we hebben ons niet laten afschepen. En nu noemen ze ons als voorbeeld van hoe het ook kan. Ik bedoel maar. Bij mij gaan stekels overeind als ik merk dat een ander, die ver weg zit, weet wat goed is voor Luttenberg. Als inwoners weten we dat zelf het best.”

Gerlant: “Dat heb ik ook meegemaakt in Laag Zuthem. Wat zijn we daar aan het trekken geweest om nieuwe woningen te krijgen. Uiteindelijk lukte het. En moet je zien wat voor gevolgen het had. We hadden woningen voor jonge inwoners. Jongeren kwamen terug. Namen hun kinderen mee. Dat was weer goed voor de school. Andere Zuthemers konden weer kleiner gaan wonen. Het zette enorm veel in beweging. Maar de gemeente was daar eerst op tegen. Dan moet het van jezelf komen. Anders gaat, sorry dat ik het zo zeg, het dorp naar de kloten!”

Doe dan zelf wat’
Maar liggen de meeste inwoners in Nederland verder niet gewoon het liefst achterover, druk als ze zijn met werk, gezin, voetbal, vrijwilligerswerk en hun sociale leven? Giny, Gerlant en Herman denken van niet. Gerlant: “Laatst zijn we op bezoek geweest bij een PB in de buurt om ons idee te presenteren. Daar legden we een casus voor. Stel dat je nu zelf als dorp een bepaald bedrag mag verdelen of ergens kan bezuinigen en zelf opnieuw mag besteden. Hoe pak je dat dan aan? Na een tijdje was iedereen aan het stoeien met ideeën. Sommige mensen zagen mogelijkheden om het groenonderhoud te laten doen door cliënten van een zorgboerderij. Het zette hele denkprocessen op gang.” Giny: “En daarbij kun zul je ook foute keuzes maken. Maar dat gebeurt bij de overheid ook. Dan ervaar je wel zelf hoe zoiets gaat. Belangenafweging en beslissingen nemen is niet altijd gemakkelijk. We zullen ook niet de hele bevolking bereiken, maar een groot deel wel.”

Gerlant denkt dat lokale initiatieven juist tot meer betrokkenheid zullen leiden. “Zo gauw inwoners in de gaten hebben hoe het spelletje, zo noem ik het altijd maar gewoon, werkt, zullen ze zich ook eerder voor doelen inzetten. Dan krijg je ook het gevoel dat je echt invloed hebt en iets kunt betekenen. In mijn tijd in PB Laag Zuthem kreeg ik ontzettend vaak te horen: ‘Ze doen maar wat op het gemeentehuis.’ Ik kon daar niks mee. ‘Doe dan zelf wat’, denk ik dan.”

Aanhaken of een uitnodiging voor de bijeenkomst(en) ontvangen? De initiatiefgroep is bereikbaar via ginyhoogeslag@gmail.com.

Lees ook

Carnavalesk afscheid Stöppelkaters van overleden ‘Lange Jan’

RAALTE – Geen minuut stilte, maar een minuut applaus, een erehaag en het zingen van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.