nieuw festival in raalte in de steigers

Het enige wat nog ontbreekt, is een passende naam voor het nieuwe festival. “We hebben wel wat ideetjes, maar suggesties zijn zeker welkom”, vertelt medeorganisator Benny Poppe. “Die naam moet eigenlijk verwijzen naar zowel kunst als culinair. En als dat kan ook nog naar straattheater en speciaalbieren. Dat is niet gemakkelijk, dus kom maar op met ideetjes.”

Namens de Horeca Raalte is de Raalter hotelier samen met een werkgroep met Frank van Rossum, René van Dijk en Elly Raamsteeboers al maanden druk bezig met de voorbereidingen. Het nieuwe festival vult het gat op van ‘In de Smaak’ dat naar een andere datum en locatie is verplaatst.

Poppe is blij met het programma voor zover nu bekend is. “Mooi is dat in de Plaskerk het hele weekeinde een expositie te zien zal zijn. Daar is trouwens ook vrijdagavond om 6 uur de officiële opening. Bijzonder wordt zeker de trailer op de Plas waarin Jose Reuvekamp uit Heino dat hele weekeinde lang werkt aan een meters groot kunstwerk. Kunst met een kleurrijke twist noemt ze dat zelf. Het moet vooral gezellig worden in het hele centrum van Raalte. Waarbij we op veel verschillende doelgroepen mikken; jong en oud, voor gezinnen, voor iedereen die in kunst en straattheater geïnteresseerd is, maar ook de liefhebbers van een speciaal biertje of een lekker hapje”, zo zegt Poppe. “Het is erg goed en stimulerend samenwerken met de mensen van Streetlive en Bierfestival.”

Shaving art
Andere kunstenaars die al toegezegd hebben hun talenten te tonen dat weekeinde zijn edelsmid Sharon Pronk uit Luttenberg, haar plaatsgenoot Joyce Heuven met grote-draadkunstwerken, Bernadet Raamsteeboers uit Wierden, Tineke Hutten uit Heino en Marianne Moelard uit Almelo met schilderijen en de Raalter vinylkunstenaar Henk Zielman. Opvallend is ook de ‘shaving art’ van Karin Koerkamp, die zal laten zien dat scheren een bijzondere kunst is. Komende weken zullen er nog meer kunstenaars aanhaken. Ook is zeker dat in het hele centrum van Raalte ‘kunstkoeien’ te zien zullen zijn. Hoge verwachtingen zijn er ook van een speciale kunstfietsroute in en rond Raalte die langs verschillende locaties zal leiden.

Omdat het behalve kunst ook culinair wordt, zullen lekkere hapjes niet vergeten worden. “Vast staat dat de bijzondere CarBBQ naar Raalte komt. Die heb ik eerder mogen meemaken en dat was een smakelijke kennismaking”, zo vertelt Poppe. Anderen die dat weekeinde in september interesse hebben om hun culinaire kunsten te vertonen in het Raalter centrum kunnen zich nog steeds bij hem aanmelden. “We denken dan toch vooral aan mensen die professioneel of in ieder geval semiprofessioneel met koken en eten bezig zijn.”

Samenwerking
Iets waar de honderden bezoekers van afgelopen jaren al een tijdje naar uitkeken is het elk jaar weer andere aanbod van de bieren tijdens het Bierfestival op zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De opzet is weer als vanouds: na de aanschaf van een bierkaart (17,50) kunnen er in de deelnemende cafés en restaurants verschillende ‘craft beers’ worden geproefd. In de Zuiderbuur is dat een IPA (Stone Brewing Ghost Hammer), bij de Gouverneur Lowlander White Ale, bij Neuf de ‘Natte Dubbel (van ’t IJ), bij de Zwaan La Chouffe Bock, bij Laurel’s de zware Quadrupel van La Trappe, bij Lemonade de amber ale Yakima Res, bij BorrelzZ en op de Markt de populaire Karmeliet Tripel en bij Ufuk, Plein 7 en Naplace de Maximus Pandora Saison blond. “Een klein deel van de aankoopprijs van een bierkaart gaat naar Streetlive, dat tekent de goede samenwerking. Voor hen is het altijd moeilijker om alles financieel rond te krijgen, daarom hebben ze nu ook om sponsorende bedrijven en particulieren gevraagd.” Welke artiesten en groepen uit binnen- en buitenland er optreden (op zaterdag 23 september) wordt volgende maand bekendgemaakt.

Foto: Johan Wolff

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.