natuurbericht nog even lang het buizerdnest

Sjaak Bruggeman: “De sperwer zit halverwege het bos en de buizerd helemaal achterin. De laarzen aan, het heeft geregend en er komt nog meer. Snel maar op pad dan, ik heb niet veel tijd. Kwakende kikkers bij de poel en zingende veldleeuweriken boven de heide. En hé, wat zie ik daar? Heideblauwtjes! Vroeg dit jaar voor deze kwetsbare rode lijst vlindertjes. Vier stuks, drie mannetjes en een vrouwtje. Die twee, de blauwe en de bruine, hebben overduidelijk iets met elkaar. Donkere wolken, snel ik moet gaan.
Twee sperwers staan op de rand van het nest. Maar waar is de rest? Dan hoor ik ze verderop bedelen naar de alarmerende ouders. Dat zit wel goed. Kom ik moet gaan, daar komt een dikke bui aan.
’t Is broeierig warm, maar gelukkig, ik ben bij het buizerdnest. Drie grote jongen op de nestrand. Dan vliegt het jong met het lichtste verenkleed voor de eerste maal van het nest. Dat gaat niet goed. Buitelend van de een op de andere tak beland het hupsakee in het lange gras. Het sterkste jong is nu ineens heel kwetsbaar geworden en daarmee een regelrechte prooi voor predatoren. Overmoedig en nog niet vliegvaardig. Dit komt niet goed en snel pak ik het ongeveer veertig dagen oude jong op en zet het boven op de kont van een omgevallen boom. Zo, in ieder geval veilig van de grond. En ja, nu begint te regenen. Snel, ik moet gaan, daar komt weer zo’n hoosbui aan….”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.