lauk bedreigd

Eigenlijk was ik meer verbaasd over al die mensen die verbaasd reageerden ‘dat dit zo maar in Raalte kan’. En nog meer over de enkeling die ‘het ergens wel kon begrijpen omdat het AZC door de strot van de bevolking werd geduwd.’ Dan waren er nog een paar mensen die wakker schrokken en zich afvroegen of er nu een AZC in Raalte komt. Dat vond ik wel grappig. Je kunt ook niet alle nieuws volgen, dus volg je niets. En het is toch allemaal nepnieuws, behalve dan dat rapper Boef naar Stöppelhaene komt en de dominee en pastoor tegen zijn. Denk ik.

Tegen de mensen die ‘er ergens wel begrip voor hebben’ zou ik zeggen; veel mag, maar dreigen met geweld nooit. Niet tegen een burgemeester, niet tegen een andere bestuurder, niet tegen een agent of ambulancebroeder, niet tegen een verkeersregelaar of parkeerwacht, niet tegen een scheidsrechter en niet tegen een leraar. Zelfs niet tegen een journalist, hoe verleidelijk dat soms ook is. Verreweg de meeste dreigementen worden (gelukkig) nooit uitgevoerd, maar je weet als bedreigde nooit tot welke categorie de schrijver van jouw dreigbrief behoort. En dat maakt onzeker, maakt voorzichtig en bang en dat mag niemand gebeuren. Als je daarover nadenkt, dan wordt je vanzelf kwaad, maar ja, dreigen mag niet, strafregels wel.

Destijds heb ik net als de meeste Raaltenaren de hele discussie rond het AZC gevolgd. Ik vond dat het er fatsoenlijk aan toe ging, zeker op de infoavond in de Lampe. Zeker, er waren tegenstanders, de vrouw die criminele asielzoekers vreesde en de ondernemer die terecht voor zijn bedrijf en werknemers op kwam. Die lieten zich duidelijk horen. Zoals dat kon en hoort. De scherpste opmerking in de Lampe kwam trouwens van burgemeester Dadema zelf. Ik weet waar je woont, zei die tegen een vragensteller. Klinkt dreigend, maar het leverde grote hilariteit op omdat het de vaststelling van een feit was.

Achteraf blijkt dus dat niet iedere Sallander begrijpt wat niet kan. Van iemand die boven de 70 is, zou je trouwens anders verwachten. Wijsheid komt dus niet vanzelf met de jaren, alleen grijsheid.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.