jonge organisatoren willen jaarlijks spektakel maken hun autoblubbering wedstrijd

Autoblubbering, daar gaat het allemaal om; al dan niet flink aangepaste en opgevoerde auto’s zo snel mogelijk over (en door) een uitgegraven deel van het parcours van zo’n 50 meter met flink wat modder, zand en water jagen. Lukt dat, dan wacht een volgende ronde, maar dan met nog meer water, zand en modder tot uiteindelijk de winnaar bekend is.

“Nee, onze eigen Opel Astra won vorig jaar niet, maar we hebben een hoop lol gehad”, zo zegt Chris Meulman uit Raalte. Samen met zijn jonge kameraden Jasper van Dam, Wouter Bril, Colin Ruiter en Koen Sewuster (en met de hulp van een heel stel vrijwilligers en sponsoren) organiseert hij Mud Mania Salland.

Autoblubbering kwam zo’n dertig jaar geleden overgewaaid vanuit Amerika. Vooral de laatste jaren is deze modderige tak van autosport in populariteit gestegen. De aantallen deelnemers en wedstrijden groeien flink. In Lemelerveld komen zaterdag bijvoorbeeld een kleine vijftig coureurs uit Salland, Drenthe, Friesland, Utrecht en Brabant aan de start met veelzeggende namen als Modderfokkers, Mud Divers en Mud Fiesta.

Tractorbanden
Er zijn vijf verschillende klassen. “Dat zijn de standaardklasse, de superstandaardklasse, de specials, de 4 x 4 en de Grande 4 x 4, allemaal met eigen eisen per categorie”, zo vertelt Meulman, inmiddels zelf een enthousiaste autoblubberaar sinds hij ooit in Oudleusen zijn eerste wedstrijd zag. “We hebben afgelopen jaar zelf ook aan een paar andere wedstrijden mee gedaan met onze eigen Corsa. In die klasse gaat het dan om gewone auto’s die je bij wijze van spreken thuis op de oprit kunt zetten, al gooi je er dan wel wat stevige tractorbanden onder en bouw je er een rolbeugel in. Bij bijvoorbeeld de specials gaat het om speciaal gebouwde machines met vermogens van 900 tot zelfs 1200 pk. Die 6 of 8 cilindermotoren lopen dan ook nog op lachgas. Onze Corsa is een 1.6, dus gewonnen hebben we nog niet, maar we hebben wel ontzettend veel plezier gehad.”

Avondfeest
Vorig jaar kwamen zo’n vijfhonderd bezoekers op de eerste Mud Mania Salland in Lemelerveld af. Dat aantal wil de organisatie dit jaar zeker ook weer halen. Het programma is wel iets aangepast. Het spektakel begint om 10.00 uur (terrein geopend vanaf 9.30 uur) en loopt dan aan het begin van de avond naadloos over in een groot avondfeest dat duurt tot 1 uur ‘s nachts. Geen optreden van een live-band dit keer, maar muziek van de mensen van de Heinose piratenzender ‘de Etherboefjes’. “Vorig jaar bleek de pauze tussen autoblubbering en avondprogramma niet echt nodig te zijn, daarom gaat het een nu gewoon over in het ander. En de piraten wilden behalve ’s avonds ook overdag wel voor de muziek zorgen”, zo legt Meulman uit.

Probleempje
De jonge organisatoren willen er een jaarlijks spektakel van maken. Daarvoor moet er echter nog wel een klein probleempje opgelost worden… Het huidige terrein, beschikbaar gesteld door de vader van Jasper (van Dierenpension de Berkensingel) is namelijk volgend jaar waarschijnlijk niet meer vrij. “Er staat dan mais op. Dus we moeten iets anders vinden of uitwijken naar een andere datum als de mais van het land is.”

De entree bedraagt 5 euro (kinderen tot 12 jaar 3 euro). Voorverkoop is er dit jaar niet meer, alleen bij het terrein aan de Hoenderweg12 kan zaterdag een kaartje gekocht worden. Zie verder staging2.mudmania.nl en staging2.facebook.com/MudManiaSalland.

Primeur
Mud Mania Salland 2017 heeft een primeur: tussen alle ronkende motoren in Lemelerveld zal er ook een heel stil exemplaar rondrijden; vanuit Heeten komt er namelijk een elektrische blubberauto. “Nog niet beproefd, dus we zijn erg benieuwd. Of het een kanshebber is? Een elektrische wagen kan direct veel vermogen op de aandrijving zetten, dat is belangrijk bij autoblubbering”, zo schat Meulman in.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.