is de joetse geschikt als ruimte voor beeldend kunstenaars

BurgerBelangen wil dat het college deze optie eerst bespreekt met de betrokken personen en organisaties, en de verkoop intussen even aanhoudt.

“Het is al jaren bekend dat er een groep kunstenaars in Raalte is die zit te schreeuwen om permanente werk- en expositieruimte. Na allerlei omzwervingen kon deze groep tot 2015 nog terecht in de oude huishoudschool aan de Zwolseweg, maar daar moesten ze uit omdat het pand verkocht werd. Sindsdien zit men verspreid over meerdere kleine en tijdelijke locaties, waarbij bekend is sommigen andermaal op straat komen te staan. Het college heeft bij herhaling toegezegd actief mee te willen kijken naar een permanente oplossing…Vandaar onze insteek: kijk of De Joetse beschikbaar kan komen als permanente werk- en expositieruimte. Is dat overwogen? Is het uitgezocht? En zo nee, waarom eigenlijk niet?”

“Wij vinden dat we deze kans niet verloren moet laten gaan, en op zijn minst met de betrokkenen (kunstenaars en organisaties) moet bespreken. Als het verkocht is aan een private partij is deze kans verloren, en komt ie niet snel terug.”

Onderstaand de brief die inmiddels aan het college is gestuurd.

Geacht college,

Naar aanleiding van uw besluit om sociaal-cultureel centrum De Joetse te verkopen, met als reden dat deze nauwelijks nog voor het ooit bestemde doel wordt gebruikt, willen wij uw aandacht vragen voor het volgende:

Op het eerste gezicht lijkt dat een begrijpelijke keuze. Echter: tijdens de recente inspiratiebijeenkomst over het nieuwe cultuurbeleid, kwam duidelijk aan de orde dat er in Raalte dringend behoefte is aan een ruimte waar (beeldend) kunstenaars kunnen werken en exposeren.

De laatste jaren moest deze groep telkens verkassen van de ene tijdelijke voorziening naar de andere. Van 2014 tot 2016 konden betreffende kunstenaars en gelieerde organisaties tijdelijk nog terecht in de voormalige huishoudschool. Sindsdien werken de kunstenaars op allerlei verspreide locaties, waarbij bekend is dat meerderen deze binnenkort andermaal moeten verlaten zonder zicht te hebben op een alternatief. 

Het recente besluit om De Joetse te verkopen, roept bij de fractie van BurgerBelangen de volgende vragen op:

1) In hoeverre is overwogen om De Joetse beschikbaar te stellen als permanente ruimte voor (beeldend)kunstenaars. Als dat wel is overwogen, wat zijn de redenen dat dit niet is doorgezet. Als dat niet is overwogen: waarom niet, en bent u bereid dat alsnog te doen?

Wij kunnen namelijk goed voorstellen dat De Joetse tegen een maatschappelijke prijs verkocht wordt aan een overkoepelende rechtspersoon/stichting, die deze onderverhuurt aan de betrokken kunstenaars of organisatie. De gemeente zou deze stichting, mede in het kader van het nieuwe cultuurbeleid, kunnen adviseren en ondersteunen. De cultuurmakelaar zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het aanhoren van diverse fondsen.

2) Vraag: is dit model al eens met de betrokken personen/organisaties besproken en zo niet: bent u bereid hier alsnog het initiatief in te nemen?

3) Bent u het met ons een dat, mocht het lukken deze locatie beschikbaar te maken als permanente huisversting voor culturele- en kunstorganisaties, dit dan de voorkeur geniet boven private verkoop?

4) Mochten bovenstaande vragen voor u, of voor de betrokken organisaties/kunstenaars, aanleiding zijn om het gesprek over deze optie te openen, dan vinden wij het logisch om de voorgenomen verkoop nog even uit te stellen. Deelt u deze mening, en bent u daartoe bereid?

5) Mocht De Joetse geen geschikte of haalbare locatie (gebleken) zijn, welke alternatieve mogelijkheden ziet u de komende periode om samen met de betrokken personen binnen een redelijke korte termijn tot een permanente huisvesting te komen.

Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Ben Nijboer
BurgerBelangen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.