inspectie tevreden over beheer dijken langs vecht en ijssel

De inspectie controleerde grondig hoe het waterschap de zogeheten primaire waterkeringen beheert en hoe dit is georganiseerd. Dit zijn de dijken langs de grotere wateren, zoals de Vecht, de IJssel, het Zwarte Water, het Zwarte Meer en het Zwolle-IJsselkanaal. Alle processen die er toe dienen deze dijken in goede conditie te houden, werden hierbij onder de loep genomen. De inspectie concludeert dat WDODelta dit goed heeft georganiseerd en voortdurend bezig is om te verbeteren en in te spelen op nieuwe (technische) ontwikkelingen.

Het waterschap is onder andere verantwoordelijk voor bescherming tegen overstromingen. Dijken die hoog en sterk genoeg zijn, zijn hierbij van groot belang. Minstens zo belangrijk is het om er voor te zorgen dat de dijken ook hoog en sterk genoeg blijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de dijken te inspecteren en regelmatig te maaien. Hierdoor ligt er een stevige grasmat op de dijk als groene beschermlaag. Dit is nodig om golfslag te weerstaan. Door te maaien kan ook beter worden gecontroleerd op graafschade van bijvoorbeeld muskusratten, konijnen en vossen.

Regels
Voor werkzaamheden in de buurt van een dijk zijn regels opgesteld. Voor sommige activiteiten moet een vergunning worden aangevraagd. WDODelta ziet er op toe dat er geen activiteiten plaatsvinden die de kwaliteit van de dijk negatief kunnen beïnvloeden.

Waterschappen hebben veel kennis over dijken. Het is belangrijk dat die kennis beschikbaar is. Het goed beheren van dijken betekent ook het goed beheren van alle informatie en gegevens over de dijken. Omdat de hoeveelheid digitale informatie de laatste jaren enorm is toegenomen, wordt er momenteel hard gewerkt om ook die gegevens nog beter beschikbaar te maken.

Calamiteitenorganisatie
Extreem hoog water komt gelukkig niet vaak voor. Het gebeurt zelden dat een dijk écht op de proef wordt gesteld. Om wel altijd voorbereid te zijn op een calamiteit vinden er met enige regelmaat oefeningen plaats. WDODelta heeft verschillende plannen klaarliggen om extreme situaties het hoofd te bieden en een groot aantal medewerkers heeft, naast het dagelijks werk, een rol in de crisisorganisatie.

Oefenen gebeurt samen met andere instanties, zoals gemeenten, veiligheidsregio, politie en defensie. Daarnaast werkt WDODelta met een grote groep vrijwilligers. Deze worden ingezet bij dijkinspecties in extreme omstandigheden en het opbouwen van de mobiele waterkering Kampen-Midden of het leggen van zandzakken. Ook deze vrijwilligers oefenen om hun taken zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.