gewoon carolien moederliefde ook door mannen

Het is goed als een kind beseft dat het bij een moeder (kan ook mannelijke vorm) in het hart woont. Dat weten is alles. Van daaruit kan een kind goed relaties aangaan. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer het verschillen leert in het aangaan van relaties. Familie, ouders van school, buren en vrienden, leraren, trainers, begeleiders komen in het leven van kinderen. Een kind is gebaat bij alle moeder/vaderliefde die er is, en van verschillen leert het. Sommige mensen kennen de moederlijke liefde (ook voor andere dan eigen kinderen) nog niet zo goed. Zo kwam een kereltje van de week samen met mama. Mama heeft zelf weinig moederliefde gekend. Ze wil graag anders voor haar kindjes. Het jongetje doet alles om aandacht te krijgen, nodigt moeder uit te hechten met hem. Wat prachtig dat het kereltje ervaart dat mama inderdaad haar best doet. Het gaat nog niet vanzelfsprekend, ze vinden samen hun weg. Er is geen schuld, het is zoals het is. Mama en kind leren in liefdevolle aandacht.

Er is heel veel moederlijke zorg nodig. En het is zo voelbaar of die zorg functioneel is of ook echt van harte gegeven wordt. Zeker als je kwetsbaar, ziek of angstig bent, is het een zegen om moederlijk benaderd te worden. Warme aandacht en zorg te krijgen. Niet te verwarren met zorgelijkheid of bezorgdheid. Of dat iemand als een moeke voor je slooft of zich teveel met je bemoeit. Dat geeft eigenlijk aan dat er een gebrek aan vertrouwen is. Dat verstikt of maakt afhankelijk, het schept verwachtingen/verplichtingen. Het gaat niet om wat je doet, maar hoe; zacht, duidelijkheid en stevig, kalm en geduldig en vooral lief. Ik vermoed dat iedereen wel zulke ‘moeders’ om zich heen heeft. Ik gun het in elk geval iedereen.

In echt moederschap zit vrijheid, de zorg is een uitdrukking van liefde. Hoe is het als je zo een gesprek ingaat, doucht, opruimt of kookt? Of een ander met die warmte aankijkt of vanuit die warmte praat? Hoe is het om vanuit die aandacht een grens aan te geven? Of dat je iemand een tijdje in je hart meedraagt. Zo leef je- zelfs als man/vader- jouw moeder zijn.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.