gerlant roken op de pompdagen

Een nieuwsbericht in lokale media. Het wordt wat breder uitgelicht, maar in het kort komt het hier op neer: wij als organisatie zijn aan handen en voeten gebonden en leggen de verantwoording bij de bezoeker neer. Grote verontwaardiging op sociale media. Het bericht vervolgt met “Wat we er ook allemaal van vinden, het feit blijft dat onder een overkapping niet mag worden gerookt.”

Grotere bull shit heb ik al lang niet meer gehoord. Natuurlijk vind ik daar wat van. Iedere bezoeker van de pompdagen weet dat dit gaat om die idiote hoge tent bij café de Baron. Het ding staat midden op de doorgaande route in hartje Heino. Is aan alle kante open, heeft de breedte van de weg en een doorgang van vier meter hoog, want als er ’s morgens nog geen feest is, moeten de bevoorradingsvrachtauto’s van de Appie Hein en andere winkels eronderdoor. Als het wel feest is gaat de looproute midden door de tent heen. Wil je in Heino van A naar B, moet je over dat terras heen.

Veilig? Nee bij lange na niet. Mensen met rollators, kinderwagens of slecht ter been, die zoekend naar een doorgang verplicht tussen de feestvierende meute op het terras moeten. Gezellig? Jazeker, lokale ondernemers maken er gretig gebruik van. Of het nu de gebroeders met hun bouwbedrijfje zijn of de lokale bandenboer, ze zitten er allemaal. Elke passant krijgt een joviale groet, eventueel een biertje en voor menig aanstaand handeltje ontstaat daar de oorsprong.

Ik verbaas mij al jaren over de oneerlijke concurrentie met de overige horeca. De bezoekers verplicht door een tent leiden bij een horecabedrijf waar ze de rest van het jaar voorbij gaan, omdat ze er gewoon niet willen zijn. Het zal wel goed gesponsord worden denk ik dan.

Nu wordt er dus geklaagd, gesteund en gekreund door de organisatie over eventuele hoge boetes en is een oplossing niet te bedenken. Erger nog, als ik daar moet passeren ben ik straks aangeschoten wild. Dan is het zogenaamd mijn verantwoording en is het de bedoeling dat u mij er op aanspreekt, zodat zij hun handen wassen in onschuld.

Het probleem op zich is niet zo groot. Elke werknemer of vrijwilliger in Nederland heeft bij wet recht op een rookvrije werkplek. De NVWA ziet deze overkapping als een werkplek. De oplossing is simpel. Zet dat ding een stukje om, creëer een veilige, obstakelvrije doorgang langs dat gedrocht voor doorgaand publiek. Zet de tap en de band erbuiten, onder een apart afdakje, en laat de bezoeker zijn eigen biertje halen, dat doen ze thuis ook. Een minimale aanpassing. Het is opgelost en er worden meerdere mensen blij van.

Durf trouwens te wedden dat het de omzet alleen maar ten goede komt. Die hardwerkende plaatselijke ondernemers die één weekje in het jaar feest vieren en de bloemetjes buiten zetten roken zelf (net als hun clientèle) namelijk ook. Als zij dat daar niet meer mogen, gaan ze bij Marktzicht onder het zonnescherm zitten. Daar mag je namelijk van de NVWA wel onder roken, drinken en plezier hebben.

Ik ben bang dat ik straks gewoon weer verplicht door die tent moet waar ik niet wil wezen als ik van A naar B ga. Ik heb me voorgenomen een paar keer vaker aan mijn sigaar te trekken als ik daar passeer en er heerlijk van te genieten. Ze moeten namelijk niet proberen van hun probleem het mijne te maken, maar denken in oplossingen. En dat heb ik bij deze gedaan.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.