Home / archiefcentraal / gerlant innovatie whats in it for me

gerlant innovatie whats in it for me

Een uitnodiging van het Agri en Food cluster Regio Zwolle in mijn mailbox. Een bijeenkomst in de Leren Lampe op 25 augustus tijdens de Stoppelhaene.

Agri en Food Cluster omschrijft zich zelf als “Het Agri & Food Innovatie cluster Regio Zwolle verbindt ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs. Wij doen dit door start-ups en ondernemers met innovatieve ideeën te begeleiden van idee tot realisatie.Ons doel is het stimuleren van nieuwe initiatieven in de regio, het verspreiden van kennis en het geven van een extra impuls aan de werkgelegenheid. Niet alleen in de agri en food sector, maar ook in de keten eromheen.”

Het begint al een traditie teworden, het is al de vierde keer dat zij samen met LTO Salland, de Rabobank, de Gemeente Raalte en anderen een middag organiseren over de toekomst van de agri-industrie. Ja ik noem het bewust een industrie, dat is hoe beleidsmakers er namelijk ook over praten.

Een samenkomst die leuk bezocht wordt door veel mensen die voor hun professie op een of andere manier gelieerd zijn aan het onderwerp. Burgemeesters, wethouders, lokale en provinciale politici, vertegenwoordigers van voederfabrieken en afgelopen jaar zat ik naast iemand van milieudefensie. Het onderwerp is innovatie in de agri sector en allemaal fluiten ze een deuntje mee over de toekomst van ons platteland. Elk jaar weer interessante sprekers en/of lokale ondernemers die hun innovatieve ideeën pitchen.

Het cluster organiseert meer van die bijeenkomsten en ik ga vaker als het maar even kan. 19 juli was er een bijeenkomst in de Wolden en die ging over de toekomst van de Melkveehouderij. Ook ben ik al eens op het provinciehuis geweest. Daar hadden ze een bijeenkomst over nieuwe eiwitten. Je moet dan denken aan het eten van zeewier en dergelijke. Daar staan dan mensen de aanwezigen te overtuigen van de onbeperkte mogelijkheden van dat spul om aan de toekomstige vraag naar voedsel in de wereld te kunnen voldoen. Ik moet eerlijk zeggen, het was best te eten. De vleesvervanger, een op een Hema worst lijkend stuk glad plastic gevuld met een ondefinieerbaar taai goedje, niet.

Terwijl iedereen lyrisch was over de mogelijkheden van de producten heb ik het ding laten liggen. De spreekster die zag hoe ik om dat ding heen draaide en mij toen vroeg wat ik er van vond, moest even slikken van het antwoord. Ik vertelde dat ik op zoek was naar het klepje voor het batterijtje, want dat dat het was waar ik het zogenaamde worstje mee associeerde, en niet met eten, bleken ineens meer van de aanwezigen te vinden.

De middag in Lampe, ik ga elk jaar met veel plezier, leer veel. Wat ik daar altijd mis zijn de burgers, maar vooral de boeren. Natuurlijk zijn er hun afgevaardigde bestuurders van LTO. Natuurlijk is Lauk Bouhuijzen aanwezig als agrarisch journalist om u een gedegen samenvatting te geven in uw vakblad. Natuurlijk maakt LTO een verslag in hun huisblad. Milieudefensie maakte vorigjaar ook propaganda naar aanleiding van de middag.

Ik hoop van harte dat dit jaar de boeren wel komen. Er wordt daar over de toekomst van uw gezin, over uw inkomen gepraat en dan is het best belangrijk dat u weet wat er speelt om u heen. U leert daar wat. Nog belangrijker is dat u soms eens even met wat nuchter boerenverstand tegengas geeft, want anders eten we over tien jaar allemaal Hema worst op batterijen. Als ze het namelijk ‘Op zak krijgen’ vliegen ze maar zo met elkaar als een opholgeslagen kudde paarden een bepaalde kant op. En tot die weer tot rust komt sta je er bij en moet je er het beste maar van hopen.

De uitnodiging en het dag programma vindt u hier. Ik hoop u daar allemaal te ontmoeten, boeren en burgers.

gerlant@sallandcenraal.nl
 

Lees ook

Schrijfpakketjes van Amnesty in plaats schrijfdag

RAALTE – De jaarlijkse schrijfdag van de Amnesty International werkgroep in Raalte op de Internationale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.