gebiedscoordinator cor bosch krijgt meer tijd voor buitengebied raalte

Hij is dan ook blij dat de gemeente Raalte hieraan aandacht en geld (ruim 180.000 euro in de periode 2017-2021) wil besteden. Dat is ook in Salland nodig, zo weet de oud-varkenshouder (zijn zoon Coen heeft het bedrijf ’t Condé aan de Delmterweg al jaren geleden overgenomen).
“Of het meer is geworden de laatste jaren, dat weet ik niet, wel dat de aandacht ervoor gelukkig toeneemt. Ook in Salland is bij veel boeren sprake van problemen en echt niet alleen financieel. Niet iedere boer kan al die snelle technische en maatschappelijke ontwikkelingen nog bijfietsen. De ene regel volgt op de andere.”
“Als je vandaag een grote boer bent, dan zegt dat niks meer over een paar jaar. Neem de huidige fosfaatreductieregeling. Als je als boer een paar jaar geleden een mooie nieuwe stal bouwde, volgens alle toen geldende regels en goed doordacht, dan kun je nu dus zwaar in de problemen zitten omdat je geen koeien in die stal mag zetten. En een buurman die minder ondernemend was en nu pas gaat bouwen komt er beter van af, die heeft goed gegokt. Wie is dan de goede en wie de slechte ondernemer? Ik bedoel maar, zo moeilijk is het geworden.”

Verkeersveiligheid
Als gebiedscoördinator sprak hij honderden keren Sallandse boeren en boerinnen aan de keukentafel. Vaak ging het dan om kavelruil. Bosch geniet er van als het gelukt is. “Ik weet van een geslaagde kavelruil tussen een boer uit Heeten en eentje in Haarle. Die moesten steeds door Nieuw Heeten rijden naar hun land. Na die kavelruil scheelde dat honderd ritten per jaar. Dat lijkt niet veel, maar die tractors en wagens rijden in drukke weken en vooral in de zomer. Als de toeristen hier bovendien ook nog rondfietsen. En wat te denken van boeren die aan de ene kant van Heino zitten en hun land aan de andere kant hebben? Als je dan kunt ruilen, is het mooi. Meer verkeersveiligheid door minder groot landbouwverkeer is voor mij erg belangrijk. En het is natuurlijk een kostenvoordeel voor de boer. Sommigen beseffen dat niet. Die tien extra ritjes met de tractor per jaar, dat maakt niks uit zeggen ze dan. Maar wat over 10 jaar, wil jouw zoon ook die extra ritten doen? Of gaat hij dat uitbesteden? En dat kost dan wel degelijk geld. Zo zet je ze aan het denken.”

Nuchterder
Waar de oudere generaties nog wel eens moeite hebben met zaken uit soms een ver verleden (“Ik weet dat er nog steeds boeren zijn die in hun testament hebben staan aan wie hun grond nooit verkocht mag worden…”) zijn jongere agrariërs zakelijker en nuchterder. “Die wegen zaken als de kwaliteit van de grond en wie de nieuwe of oude eigenaar is toch beter af tegen meer arbeidsplezier en gemak.” Klaar zal kavelruil trouwens nooit zijn, daarvan is Bosch overtuigd. “Als je het kleine aantal opvolgers ziet, dan zullen er minder, maar wel grotere bedrijven overblijven. Als je als boer tweehonderd koeien kunt rondzetten met de melkrobot, waarom niet? Al zullen er ook boeren zijn die tevreden blijven met 65 dieren.”
In zijn nieuwe functie mag iedereen hem altijd bellen (06-18651086) of mailen (info@c2bosch.nl). Uit ervaring weet de Heinoër dat er vaak meer achter een vraag schuilt. “Soms zitten mensen in een situatie dat ze met duizend dingen bezig zijn die de problemen moeten oplossen. Samen met hen streep ik dan alle onmogelijke punten door. Kijk, je kunt wel een staatslot kopen en hopen dat je wint, maar dan zit je te wachten op geluk dat waarschijnlijk nooit komt. Daarom elimineer je dat soort plannen en heb je het over de werkelijkheid; hoeveel koeien denk je over tien jaar te hebben? Ik stel me dan best zakelijk op; is stoppen niet een betere keuze? Een idealistische benadering klinkt mooi, maar levert meestal op termijn niks op. En zeker bij boeren die het nu al financieel zwaar hebben.”

Gelukkiger
“Het is ook geen schande meer als boer om te stoppen, dat moet iedereen uiteindelijk als hij 60 of 70 wordt zeg ik altijd. Het is alleen jammer als je daar tien jaar mee aan het worstelen bent geweest. Natuurlijk, zo’n besluit is altijd moeilijk. Maar ik spreek nog veel boeren die gestopt zijn en die hebben bijna allemaal na een paar jaar hun weg weer gevonden. En ze zijn zeker gelukkiger dan in die laatste paar moeilijke jaren.”
Tijdens zo’n intensief begeleidingsproces neemt Bosch niet zelf de beslissingen, dat doen uiteindelijk de boer en boerin zelf. “Wat dat betreft ben ik helemaal neutraal. Ik ben niet de overheid die met die wetten en maatregelen komt, ik heb geen financiële belangen bij een besluit, ik ben er alleen om te helpen. Door te praten aan de keukentafel. En die boer of boerin desgewenst in contact te brengen met instanties die belangrijk of nuttig zijn. Verbinden ja, dat is belangrijk in dit werk. En goed kunnen luisteren. “

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.