fietstoerclub heikera uit heino houdt 50e feestelijke editie befaamde fietstocht

Els Brok, de huidige toerleider van Blokje Om, met oud-toerleiders Johan Hilgenkamp (midden) en Flip Jonkman.

De fietstocht, geschikt voor racefietsen en ‘dikke banden’, werd in 1967 voor het eerst gehouden, vertelt Flip Jonkman, oud-toerleider van Blokje Om. “De grondlegger van Blokje Om was Steef Loopstra. Hij is al jaren geleden overleden en woonde destijds in Heino. We waren in die tijd allebei lid van Wielersport Vereniging Zwolle (WSVZ). Loopstra nam ons vaak mee naar toertochten in de regio. Van zijn hand komen drie fietstochten: Blokje Om, Frisse Neus en Klokje Rond. In beginsel is Blokje Om in 1967 begonnen onder de vlag van ‘Toersport Heino’. Omdat Toersport min of meer ‘los zand’ was, is de tocht later verdergegaan onder de vlag van WSVZ. In die jaren hielp ik Loopstra bij de organisatie van de tocht als tweede toerleider. Toen onze samenwerking na twee, drie jaar ineens stopte, stond ik er alleen voor. Bram Vermeulen bood me een helpende hand.”
In 1981 werd in Heino Heikera opgericht. Jonkman, lid van Swolland, was hierbij betrokken. Toen Heikera in 1991 definitief een club werd, nam het de organisatie van Blokje Om over.
Maar liefst 33 jaar lang nam Jonkman als toerleider van Heikera de fietstocht voor zijn rekening, hierbij kreeg hij de nodige hulp van Willy Smeenk. In 2008 vond hij het mooi geweest en nam Johan Hilgenkamp het stokje van hem over. “Zes jaar lang heb ik Blokje Om georganiseerd, samen met Gerrit Brinkhuis!” vertelt Hilgenkamp.
Gemiddeld trok Blokje Om elk jaar toch zo’n 900 tot 1100 deelnemers, zo vertellen de toerleiders. De laatste jaren – vanwege slecht weer – iets minder. Hilgenkamp: “Veel staat en valt met het weer. Vooral als de voorgaande Heikera fietstochten slecht weer hadden getroffen – en Blokje Om zich gelukkig mocht prijzen met mooi weer – was de opkomst erg groot! Vroeger had Blokje Om nog afstanden van 200, 90, 60 en 30 km. Traditie was dat de 200 km langs vliegveld Twente leidde. Later is die afstand geschrapt, omdat de animo ervoor minder werd. Sinds een aantal jaren heeft Blokje Om afstanden van 40, 60 en 100 km.”

E-bikes
Restaurant De Veldhoek aan de Lemelerveldseweg is al die jaren vaste start/finish locatie voor de toertocht geweest. “Jo en Ellen van De Veldhoek zijn zo gastvrij! We kunnen hier geweldig starten, het is ook nooit een punt geweest dat fietsers drijfnat naar binnenlopen” zegt Els Brok, die sinds twee jaar toerleider van Blokje Om is. “Wat we merken is dat de 40 km steeds minder in trek is en de 60 km aan populariteit wint. Dat komt vooral omdat veel mensen op e-bike fietsen en zo gemakkelijker een wat langere afstand afleggen. De Lemelerberg in de route? Nu kan het gewoon! Wat we ook steeds vaker zien, is dat de mensen de route op GPS hebben gedownload.”
Zo’n 60 procent van de deelnemers komt op racefiets, meestal voor de 100 km route. “Ons streven is om op deze afstand fietspaden en wegen met zand en grind zoveel mogelijk te vermijden.”

Grapjassen
Over de deelnemers van Blokje Om zegt Els: “Ze komen van heinde en verre! Van Groningen tot Amsterdam en België. Er fietsen vaak veel vakantiegangers mee. We trekken denk ik ook wel veel deelnemers omdat dat er half juli minder toertochten zijn in Nederland, vanwege de vakantietijd. Elk jaar kiezen we weer een andere richting, veel mensen komen om die reden bij ons terug.”
Als toerleider zorgt Els dat alles goed verloopt. “Mijn taak is mensen ontvangen, iemand ophalen die pech heeft, de route op papier zetten et cetera… Soms gebeurt het dat grapjassen een bordje hebben omgedraaid, dat moet ik dan wel weer even (laten) rechtzetten. ”
Johan wijst op de meerwaarde van een georganiseerde tocht: “De mensen vinden het prettig om zo’n route te fietsen, gewoon lekker ontspannen de pijlen te kunnen volgen en bij een horecazaak aan te komen, die de deuren niet gesloten heeft, maar voorbereid is op je komst!”

Cadeautje
Om de vijftigste Blokje Om te vieren, ligt na afloop van de fietstocht voor elke deelnemer een leuke attentie klaar: een bidon in de kleuren van Heikera. Start en finish van Blokje Om is als vanouds bij Restaurant De Veldhoek, aan de Lemelerveldseweg te Heino. Starten aan de 40 en 60 km kan van 9.00 tot 12.00 uur; aan de 100 km van 8.00 tot 12.00 uur. De eindcontrole sluit om 16.30 uur. De deelnamekosten bedragen 4 euro. Kinderen t/m 12 jaar gratis. NTFU- leden krijgen een korting van 1 euro.
Zie verder staging2.heikera.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.