echtpaar van den ende roefstra 60 jaar getrouwd

Carolus Bernardus Marcus (roepnaam Karel, en de CBM werd later door de familie onthouden als ‘Citroen, Banaan, Moesappel) Van den Ende is geboren in Haarlem op 12 september 1931 en de oudste van acht kinderen. Verhuisd naar Leiden, ging vroeg uit huis, intern naar de Leidsche Buitenschool in Katwijk aan Zee met als lievelingsvak lezen. Vanaf de oorlog naar het Leids Volkshuis gegaan en dus de oorlog bewust meegemaakt.

Die oorlogsgebeurtenissen heeft hij opgeschreven in “de zoektocht naar voedsel”, zodat ze niet vergeten worden. Na de oorlog is opa zwak en vermagerd naar Zwitserland gestuurd om aan te sterken. Hij is een half jaar lang bij een gezin terecht gekomen in Grenchen, is daar naar school gegaan. Er is altijd contact gebleven en de vrienden zijn ook op het 60 jarig huwelijksfeest geweest. De kinderen van die vrienden zijn weer goed bevriend met de kinderen van opa en oma, zo wordt de vriendschap voorgezet in de volgende generatie.

Nel
Pieternella Roefstra (roepnaam Nel) is geboren aan boord van een vrachtschip in de Leidsevaart te Leiden, op 8 februari 1933. Een gezin van 10 kinderen. In 1938 gingen zij op de wal wonen. Oma was een ziek vogeltje, werd als kind geopereerd aan een long, en lag in een sanatorium Sonnevanck in Harderwijk. Oma vertelt ‘zoals we nu douchen gingen ze vroegen één voor één in de teil, waar de oudere kinderen uit het gezin naar het badhuis mochten voor 15 cent’.

Oma werkte eerst op het naaiatelier van C&A met een loon van 5 gulden per week, waar ze 50 cent zakgeld van kreeg. Die 50 cent ging merendeel op aan ijsjes. Ze was toen 14 jaar. Als je niet naar school ging dan ging je werken, geen ‘gelanterfanter’. Die naaikwaliteiten heeft ze tot voor kort nog kunnen toepassen in haar hele familie. Knopen, ritsen, korter maken, alles kon ze met haar naaimachine, haar lust en leven.

Vis
Vroeger at oma vaak vis, op zondag altijd gebakken schol en het lievelingseten was en is gekookte vis met worteltjes in botersaus. Tegenwoordig gaat ze nog steeds graag naar de visboer, koopt de vis dan zeker niet te duur, en bakt deze het liefst zelf af om de familie er vervolgens van mee te laten genieten.

Oma was het eerste vriendinnetje van opa. Echter was oma op dat moment getrouwd had ze twee kinderen uit dat huwelijk. Dat huwelijk liep niet lekker, de vlam sloeg over en na wat hobbels (het was immers nogal wat in die tijd om te scheiden) brandt de vlam nog steeds en zijn ze nu al 60 jaar getrouwd. Getrouwd 18 juli 1957 om 11.00 uur, de huwelijksreis ging naar Zwitserland. De twee kinderen uit het eerste huwelijk van oma heeft opa altijd als de zijne gezien, behandeld en zo opgevoed. Na deze twee kinderen, hebben ze nog drie kinderen gekregen, totaal dus een gezin van vijf.

Opa werkte in die tijd als galvaniseur bij de firma Stokkermans in Leiden, later ging hij werken als zilversmid bij de zilverfabriek in Voorschoten. Ze gingen vaak met het gezin op pad in de weekenden naar het strand. Opa had ook een volkstuin, waar de kinderen mee moesten helpen, dus daar waren ze niet altijd even blij mee.

Raalte
Ze hadden een mevrouw Veltien uit Raalte leren kennen in het ziekenhuis in Leiden, waar meneer Veltien lag. Mevrouw Veltien zocht een slaapplek voor het weekend om haar man te kunnen bezoeken. Oma heeft dat aangeboden en nadat meneer Veltien is overleden hebben ze contact gehouden. Uiteindelijk verhuisden opa en oma samen met de jongste twee kinderen naar Raalte, naar de Almelosestraat. Na een jaar of drie zijn ze naar Iepensingel verhuisd en na een jaar of negen naar de Esdoornstraat, waar ze nu nog steeds wonen.

In Raalte moest het sociale leven opnieuw opgebouwd worden. Oma is in de horeca gaan werken en ze zijn gastgezin geweest voor de volksdansgroepen. Door die contacten zijn ze ook naar Polen op vakantie geweest, en zaten ze in een comité dat kleding en voedselpakketten verzamelde voor Polen, dat toen nog achter het ijzeren gordijn zat. Ook is oma gaan oppassen bij een gezin in Deventer. Deze kinderen zijn ondertussen volwassen en zelf vader/moeder. Maar ook hier is nog steeds contact mee.

Gezondheid
De laatste jaren sukkelt de gezondheid een beetje. Opa met hartklachten en suikerziekte, oma met gewrichtsproblemen. Maar ze proberen elke dag actief te zijn. Zo bakken ze bijvoorbeeld nog elke oudejaarsdag oliebollen voor de hele familie en staat bij elke verjaardag de fameuze eigengemaakte bramenvlaai op tafel.

De familie bestaat uit vijf kinderen, elf kleinkinderen, veertien achterkleinkinderen en een vijfde generatie is mogelijk. De familie woont verspreid over het westen en oosten van het land, en daarom proberen ze met verjaardagen en feestjes iedereen zoveel mogelijk bij elkaar te krijgen. Op dat soort feestmomenten zingt opa oma standaard toe met de klassieker  “Rode Rozen”.

Geheel compleet, op één tragisch verlies van een schoonzoon na, zijn Karel en Nel de verbindende factor van de familie Van den Ende, want “liefde is het enige wat vermenigvuldigt als je het deelt”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.