damesleden van mc free wheels uit heeten organiseren motortocht voor vrouwen

Op zondag 9 juli hopen ze met zo veel mogelijk vrouwelijke motorrijders uit heel Nederland een rit te maken. “Het zal klein beginnen, maar we hopen dat het op termijn een groot evenement wordt”, vertellen initiatiefneemsters Joke Damman en Nathalie Oosterwechel, die samen met Anne Jansen en Claudy Vegterlo de organisatie vormen.

In welke mate motorrijden een mannenwereldje is? Nathalie en Joke verwijzen naar het ledenbestand van MC Free Wheels. “We hebben in totaal 132 leden, waarvan twaalf vrouwen. Daarvan zijn er ook nog eens een stuk of zes lid in ruste. Ze doen nauwelijks meer mee. De andere helft is nog wel fanatiek. Of het een machowereldje is? Dat valt nog wel mee. Maar wij lullen ook wel gemakkelijk met de kerels mee.”

Joke signaleert dat veel vrouwen van de motor afstappen nadat ze kinderen hebben gekregen. “Dan koopt de man een zware motor die ze niet kunnen houden en klimmen ze achterop. Ik sprak laatst Max Middelbosch (van het motormuseum bij Tivoli in Raalte, red.). Hij zei ook dat hij nog wel vaak groepen met veel vrouwen zag. Maar na de 50 hield het volgens hem op. Dan zetten veel vrouwen blijkbaar de motor definitief aan de kant.”

Het is met de eerste editie van Women on Bikes nog wat aftasten. Over deelnameaantallen durven ze niet echt uitspraken te doen. Het moet groeien, dat weten ze wel. Bovendien stellen ze dat ze ook met wat andere zaken rekening moeten houden dan bij een gemengde motortocht.

“Veel vrouwen zijn het gewend om achter hun kerel aan te rijden. Die heeft dan een GPS op zijn motor; zij niet. Daarom zorgen we ook voor voldoende voorrijders.” En, zo benadrukken ze, ze hebben een bezemwagen. Want mocht de techniek hen in de steek laten, kan dat bij sommigen problemen veroorzaken. Nathalie: “Ik heb best wel iets een technisch gehoor hoor! Ik hoorde dat er wat mis was met mijn motor, dat er ergens een technisch probleem zat, maar bij de zaak waar ik hem had gekocht, zeiden ze dat er niks aan de hand was. Uiteindelijk bleek er toch wat mis te zijn met een accupool.” Ze begint te lachen. “Dus…”

Wheelies
Zowel Nathalie als Joke heeft er overigens geen enkel probleem mee gewoon bij de kerels aan te haken. Nathalie: “Ik ben laatst nog mee geweest op een binnenlands toerweekend. We waren met ons twintigen. Ik was de enige vrouw. Heel gezellig hoor. Mannen zeuren niet. Niemand doet moeilijk. Eten, drinken en motorrijden, dat was het!” Joke: “Ik ben nu 55, maar rijd al vanaf mijn 19-de. Ik weet niet anders. Ik ben altijd one of the guys geweest. In mijn jeugd had ik nog een Enduro off the road. Een crosser. Ik was altijd aan het rijden langs het kanaal met jongens uit Raalte. Wheelies maken. Waar ik die interesse in motors vandaan heb, weet ik niet. Thuis had niemand dat verder. Ik heb mijn motorrijbewijs min of meer stiekem gehaald.” Bij Nathalie is dat wat duidelijker. “Ik kom uit een motorrijdersfamilie. Mijn ouders reden allebei, mijn broer ook, ik heb het met de paplepel ingekregen.”

Toeren en loeren
Maar het lijkt ze dus vooral leuk om ook eens met andere vrouwen te rijden. Gewoon eens een keer ietwat andere gesprekken achteraf. “En bij Free Wheels zijn ze natuurlijk heel enthousiast over ons plan. De vereniging is altijd op zoek naar nieuwe leden en dit past heel mooi in dat straatje.” En ze spreken nog een laatste hoop uit. “Vrouwen hebben soms de naam dat ze rustig rijden. Toeren en loeren. Wij houden allebei van flink doortrappen. Dus dat moet ook kunnen!”

De start van Women on Bikes is tussen 10.00 en 12.00 uur bij Brasserie Dert13n in Heeten. De route is ongeveer 180 kilometer lang en voert in de richting van Haaksbergen. Opgave vooraf is handig, maar niet verplicht en kan via 06-53573112 (Joke) of womenonbikesheeten@gmail.com. De deelnamekosten bedragen 7,50 euro (inclusief attentie). Voor dames die van ver moeten komen, is er een speciaal arrangement bij WestCord Hotel Salland in Raalte. Voor 37,50 euro kunnen zij daar overnachten. Dat is inclusief een ontbijt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.