carmel college salland eindigt als zesde in benelux debatcompetitie

De finale Zou de Katholieke Kerk haar kunstschatten moeten verkopen om armoede te verlichten? Zouden zelfstandige gymnasia moeten worden afgeschaft? Over deze en andere vragen gingen in totaal 34 teams met elkaar in debat in het monumentale Hotel Amruth Kurhaus in Scheveningen.

Er werd gestreden om de winst in drie wedstrijdonderdelen: Hogerhuis, Lagerhuis+ en Retorica. Voorafgaand aan de prijsuitreiking vertelde Saska Bruines dat er veel gedebatteerd wordt in de gemeenteraad, maar dat men van deze leerlingen nog wat zou kunnen leren. “Ik zie dat een hele jonge generatie zich heel goed aan het ontwikkelen is in argumenteren en leert nadenken over wat nou de kern is van maatschappelijke vraagstukken.”

Benelux Debatcompetitie
De Benelux Debatcompetitie is een initiatief van de Debatstichting en wordt ondersteund door de Taalunie en de DebatUnie. De competitie bestond dit schooljaar uit zeven toernooidagen, waaraan in totaal 50 scholen uit Nederland, Vlaanderen en Suriname meededen. De toernooien worden door heel Nederland en Vlaanderen georganiseerd, waardoor het voor scholen gemakkelijk is om deel te nemen. De beste scholen kwamen tegen elkaar uit in het Kurhaus.

Het doel van de competitie is om jongeren te helpen kritischer te denken en overtuigend te spreken. Omdat de scholieren niet hun eigen mening, maar een opgelegd standpunt verdedigen, leren ze vanuit verschillende perspectieven te kijken naar maatschappelijke vraagstukken. Leerlingen leren daardoor flexibel en respectvol om te gaan met de botsende visies en overtuigingen die horen bij onze samenleving. De debatten werden gejureerd door (internationale) wedstrijddebaters.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.