anoniem graf in raalte krijgt eindelijk naam

Schatz-Kapp (1912-1945), een Joodse vrouw uit Amsterdam, was op transport naar Westerbork gezet, toen de vrachtwagen waarin ze met vele andere gevangenen zat, door een Engels jachtvliegtuig werd aangezien voor een militair transport. Het vliegtuig ging daarop in de aanval. Daarbij vielen meerdere doden. Johanna, hoewel gewond, maakte van de gelegenheid gebruik om te vluchten. Zo kwam ze in Raalte terecht.

Na contacten met het verzet werd ze herenigd met haar man Martijn Schatz, die zat ondergedoken in Wageningen. Daarna dook het stel onder op de boerderij van de familie Rechterschot aan de Schoonhetenseweg. Johanna overleed daar echter aan de gevolgen van difterie. In het geheim werd haar lichaam op een platte wagen afgevoerd naar de algemene begraafplaats in Raalte en begraven in graf nr. 1132. De volgende dag deed Cornelis Evert Jan Peet (lid van het Raalter verzet) aangifte van het overlijden van Johanna de Jong, 32 jaar, geboren in Worms (Duitsland), natuurlijk een valse naam om haar Joodse identiteit te verzwijgen.

In 1953 werd de valse naam al op papier hersteld. Graf nr. 1132 bleef echter naamloos. Een doorn in het oog van Heijmerikx, die als amateurhistoricus veel onderzoek heeft gedaan naar de gebeurtenissen in Salland tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik was al eens bij de gemeente geweest, maar kreeg toen te horen dat er dan grafrechten en verlengingsrechten betaald moesten worden. Dat was een kostbare zaak. Maar een los element een spreuk, een vaas met bloemen etc. dat mag je op een graf plaatsen en dat heb ik nu dus gedaan. Nu staat op een bordje van 30 bij 30 centimeter haar naam en haar geschiedenis.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.