waterschap vechtstromen blijft alert op droogte

Daarnaast blijft Vechtstromen via de Twentekanalen en het Oranjekanaal water aanvoeren uit de IJssel en het IJsselmeer zodat er meer water beschikbaar is voor de beregening van met name agrarische gronden. De huidige droogte komt gemiddeld eens in de twintig jaar voor. Er is op dit moment sprake van een neerslagtekort van circa 150 millimeter. De weersvoorspellingen laten de komende dagen neerslag zien, echter niet in die mate dat een forse afname van het neerslagtekort valt te verwachten.

Het waterschap ziet streng toe op de algemeen geldende regels voor het onttrekken van oppervlaktewater voor beregening en bevloeiing en handhaaft hier op. Beregenen uit oppervlaktewater mag zolang er nog sprake is van afvoer in de watergang waaruit het water wordt onttrokken. Dit betekent dat water onttrokken mag worden zolang de eerst benedenstrooms gelegen stuw nog overloopt. De beregenaar is zelf verantwoordelijk om in de gaten te houden of er nog voldoende oppervlaktewater beschikbaar is.

Daarnaast is een aantal wateren en gebieden bepaald die zo kwetsbaar zijn dat het onttrekken van water grote schade aanricht. Daarvoor is een permanent beregeningsverbod ingesteld voor onttrekkingen groter dan 10 m3 per uur. Ook voor deze kleine onttrekkingen geldt dat onttrokken mag worden zolang de eerste benedenstrooms gelegen stuw nog overloopt.

In uitzonderlijke situaties en bij calamiteiten kan het waterschap los van de algemeen geldende regels een onttrekkingsverbod of -beperking uitvaardigen. Hiervan is op dit moment geen sprake. Meer informatie en een beeld van de actuele situatie is te vinden op staging2.vechtstromen.nl/droogte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.