ribs en blues 2017 wat zijn de must sees 2

Op het grote Mainstage en het Deltastage treden dan niet minder dan 21 roots- en bluesbands uit binnen- en buitenland op. Een aantal kenners en liefhebbers geeft ook deze week tips en adviezen over welke bands niet gemist mogen worden. Vandaag Maurice Endeman (Pedro Pico Pop), Gerard Elferink, pure liefhebber en lid van het mediateam van Ribs en Blues, Harry Radstake (CD-Coördinator en samensteller Blues Magazine Radio) en Marijn Ooijman en Ingrid Bosch van Blues on top of Blues – Dé Blueskrant uit Olst.

De band ‘My Baby’ is de eerste tip van Marijn en Ingrid. “Ze stonden twee jaar geleden op het kleine podium in Raalte en toerden daarna over de hele wereld. Ze speelden op Glastonbury en gingen als support mee met Seasick Steve. Bij Ribs en Blues gaan ze de grote tent in volledige vervoering brengen.”

Matt Andersen is hun tweede tip. “Het is best lef hebben om een singer-songwriter op het grote podium te zetten. Maandag vult Matt Anderson niet alleen met zijn postuur het Mainstage, maar vooral met zijn stem en zijn fantastische gitaarspel.” De derde tip van het Olster stel is verrassend; The Hackensaw Boys. “Ribs en Blues durft breed te programmeren. Met de energieke Americana van Hackensaw Boys halen ze een topper uit het genre. Dat wordt een opwindend feestje met viool, banjo, gitaar, mandoline, fiddle, harmonica en contrabas.”

Trout
Harry Radstake is vooral nieuwsgierig naar The Red Devils. “Ik ben benieuwd hoe deze band het er af zal brengen, Tijden zijn veranderd en 25 jaar is niet niks. In Big Pete oftewel Pieter van der Pluijm hebben ze een zeer goede vervanger van wijlen Lester Butler, zo hoop ik.”
Een tweede aanrader van de Raaltenaar is Sari Schorr. “Zij is de nieuwe sensatie op bluesrock gebied. Met haar debuutalbum gooide ze al hoge ogen. Dit zou een erg goed optreden kunnen worden. Ze heeft een enorme stem en een voortreffelijke band bij zich.”

Ook van Giles Robson verwacht Harry veel; “Zijn mondharmonicaspel is formidabel en hij hoort gewoon op een podium als van Ribs & Blues te staan.” Bij Walter Trout tenslotte zal de Raaltenaar niet ontbreken. “Na zijn ziekte is hij beter en sterker teruggekomen. Zijn album ‘Alive in Amsterdam’ laat horen hoe goed de man is. Een geweldige afsluiter van 2017, hem kun je niet genoeg live zien!” Voor Blues Magazine maakt Radstake een radiospecial van Ribs & Blues 2017, vanaf 25 mei te horen bij staging2.bluesmagazine.nl/rubriek/muziek/blues-radio/.

The Grand East
Voor Maurice Endeman is ‘My Baby’ een must see. “Deze band uit zowel Nederland als Nieuw-Zeeland stond op Ribs & Blues 2015. Ik heb het optreden toen met enorm veel plezier bekeken, voor mij het beste optreden toen. Lekker ‘stuwende’ blues met een rauw randje. In 2015 hebben wij met de provincie Overijssel en Deltion Zwolle live-opnames gemaakt van deze band die te vinden zijn op YouTube. Inmiddels loopt het aantal views al richting de 100.000 en daar zijn we stiekem best trots op. Voor bezoekers die de band nog niet kennen een mooie voorbereiding voor zondag 4 juni.”

Voor zijn tweede tip blijft Endeman dichtbij. “The Grand East, de trots uit Overijssel, voorheen bekend als ‘Texas Radio’ en nu terug met nieuw materiaal, maar nog steeds dezelfde energie. Ondertussen heb ik deze heren al vaak op het podium mogen zien, maar iedere keer lijken ze te groeien in muzikaal opzicht en enthousiasme.”

Net als Marijn Ooijman en Ingrid Bosch tipt Endeman ook The Hackensaw Boys. “Deze bluegrass band uit Virginia was al ‘hipster’ voordat iemand het woord had uitgevonden. Ze maken een enorme sprong terug in de tijd maar zijn tegelijkertijd ontzettend relevant en hip. Een inspiratie voor de grote folkbands van nu zoals Mumford & Sons, maar vooral een hele fijne band om je zondag mee te beginnen.”

Sari Schorr
Gerard Elferink wil in ieder geval de reünie van The Red Devils niet missen. “Ik ga ervan uit dat ook veel van het legendarische album King King zal worden gespeeld.” Zijn tweede tip is de Giles Robson Band die het maandagprogramma start. “Ook hier staat de bluesharp weer centraal. De band speelt de Chicagoblues; vuil en vuig met een scheurende mondharmonica. Deze band staat als een geheel en maakt al improviserend een groovy show,” zo zegt Elferink, zelf een verdienstelijk mondharmonicaspeler.

Zijn derde tip is verrassend. “Ondanks dat Jo Harman op de maandag staat en My Baby zondag ook speelt, tip ik toch zangeres Sari Schorr als must see. Een dame met een attitude. Denk aan Tina Turner en Janis Joplin. Doorleefde stem. Veel energie. Bluesrock zoals het hoort. Wel jammer dat er een kleine overlap is met Walter Trout.”

Op de site van Ribs en Blues (staging2.ribsenblues.nl) is een volledig programma met alle bands en tijden op 3, 4 en 5 juni te downloaden.

Walter Trout, maandag 5 juni, Mainstage 18.00uur

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.